Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Halasztott vám

"Hab a tortán, hogy a felmentett vezető rádiótelefont is ajándékozott a szegedi vámosoknak az ügyintézés meggyorsítása céljából, ám ők február vége és május eleje között így sem értek ki Szeged belvárosából a Csongrádi sugárút végére ellenőrizni. "
A kilencvenes évek olajügyeinek legszemléletesebb – a szőkítésnél sokkal klasszikusabb – példája volt Szegeden a Grand Petrolé, amely vállalkozás féloldalas Népszabadság-hirdetésben kínált szlovák importbenzint, persze jóval a nagykereskedelmi ára alatt. Fogyott szépen – a Délmagyarország is fotóval illusztrált cikkben számolt be az újszerű vállalkozásról 1995 februárjában –, napi 50-100 ezer litert vittek el a Csongrádi sugárút végénél található volt Merkúr-telepről a tartályautók, ám a vámot és az egyéb közterheket a kor szokásához illően nem fizette meg az importőr. Több száz millió forintos kár érte a költségvetést.

Februárban két szállítmány is érkezett rövid időn belül, a MÁV egyiket sem engedhette volna ki a Rókusi pályaudvarról a vám megfizetése nélkül.

Mégis kiengedte, azt mondta, akadályozták volna a forgalmat. Valamivel később bekapcsolódott az ügybe egy mindössze egyszer látott úr, nevezzük B.-nek, aki lopott személyi igazolvánnyal nagyon rövid idő alatt importengedéllyel rendelkező céget vásárolt, rekordtempóban importált kétezer tonna szlovák benzint. A szerelvény meg is érkezett Szegedre, s kitolták a Merkúr-telep második vágányára, valamikor április végén. Ezt B. nagyon gyorsan el is adta, sőt még az őt szívességből befogadó főbérlőt is meglopta, a hálátlan albérlő ugyanis lefejtette a szomszédos vágányon álló Grand Pertrol benzinjét is. Legalábbis ezzel a mesével állt elő május elején a Grand Petrol első embere, amikor a vámosok először(!) ellenőrizték azt a céget, amelyik jóval a nagykereskedelmi ár alatt adta a benzint már február óta.

És ezt így mind életszerűnek ítélte a bíróság, s felmentette az elsőrendű vádlottat, a Grand Petrol vezetőjét. Egyébként a volt Merkúr-telepet nagyon őrizték, a portásnak azonban nem volt munkaköri kötelessége, hogy felírja a ki-be járó tartályautók rendszámait. Hab a tortán, hogy a felmentett vezető rádiótelefont is ajándékozott a szegedi vámosoknak az ügyintézés meggyorsítása céljából, ám ők február vége és május eleje között így sem értek ki Szeged belvárosából a Csongrádi sugárút végére ellenőrizni. A vámparancsnok is a kelleténél többször találkozott, rádiótelefonált a Grand Petrol főnökével, de ez a bíróság szerint még belefért.

A korra és az olajos ügyekre oly jellemző bírósági verdikt: történtek egyéb vámhivatali mulasztások, de azok nem bűncselekmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapdában

"Normálisabb országokban nincs ekkora súlya a jelzőnek: saját. Kevéssé érdekli az embereket, hogy… Tovább olvasom