Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Halkocsonya

"S ekkor fölmerül a mélyből, hagymás-paprikás-hűsen, leheletnyi babérlevélillatzattal: a halkocsonya!"
Lecsöngött már a rekordkánikula, de még mindig ijesztően sok van hátra a nyárból, még mindig hőség van. Mivel hűsítse magát a gyöngyöző homlokú egyén? Dinnye már nincs, azaz van, csak megfőtt a földeken; az üdítőitalok nem üdítenek; a limonádé (szódával, belecsavart citrommal) ugyan csodás, csakhogy kényelmetlen, kinek van vele pacsmagolni kedve: citromot félbevágni, citromcsavarót kredencből előkeresni – micsoda munka!); a fagyi immár átfogó és széleskörű megunásra került; és így tovább.

S ekkor fölmerül a mélyből, hagymás-paprikás-hűsen, leheletnyi babérlevélillatzattal: a halkocsonya!
Melynek előzménye a halászlé, ahhoz ugyanis, hogy az ember halkocsonyát konzumáljon, halászlét kell főznie. Halászlét enni azonban hőségben, erős paprikával, forrón: maga a meghívott halál. Ha még a meleg levest sem javasol fogyasztani kánikulában az ismeretterjesztő irodalom – a tűzforró halászlé kapcsán milyen ajánlást tenne közzé vajon?
Bárcsak tél lenne, karácsonyidő, hogy egész napos, hóban-fagyban-zúzmarában tett kirándulás után gőzölgő halászlét fogyaszthasson a fogyasztó!

Csakhogy nem karácsony van, hanem annak ellenkezője, s az időjárást nem tudjuk lehűteni. Adódik hát a megoldás – hűtsük le a halászlét! A halászlé, hűtőbe berakva, nem más, mint: parádés halkocsonya!

Már kanalazhatjuk is, fazékból, nem is kell tányérra kiszedni, csak úgy hasad felszíne a kanál nyomán, mint a máj, mint az aludttej – jobb hűsítőt kívánni sem lehet!

(A baj csupán az: a halászlét, ha megfőztük, meg is esszük, nincs ideje lehűlni soha, ismeretterjesztő irodalom ide vagy oda. Örök vágyálom marad a halkocsonya.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapdában

"A Dél-Alföld népessége úgy érzi, beszorult Európa hátsó udvarába. Erősen ott érezte magát, amikor… Tovább olvasom