Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hallásteszt

JEGYZET - ˝Nálunk finom különbségtételekre nincs hallása a közvéleménynek.˝
Nemcsak több mint kétmillió hazai és határon túli szavazója ünnepli most, hogy Orbán Viktor elnyerte harmadik miniszterelnöki mandátumát, hanem a közelgő EP-választásra készülő Európai Néppárt, de még Putyin Oroszországa is. A RIA Novosztyi hírügynökség által megkérdezett szakértők úgy vélekednek: a Fidesz győzelme előnyös Oroszországnak, mert így érvényben maradnak a Magyarországgal kötött szerződések, a paksi atomerőmű közös bővítéséről szóló is. A Kommerszantban pedig egy külpolitikai szakértő fogalmazott úgy: 25 évvel ezelőtt a kompromisszumot nem ismerő, liberális Orbán élharcosa volt azoknak, akik Magyarország európai jövőjét akarták, és küzdöttek a szovjet örökség ellen, mára viszont pártjával együtt konzervatívvá, nacionalista erővé vált. „Korlátozza a szólásszabadságot, átalakítja a jogrendszert, hogy az jobban szolgálja az állam érdekeit. Mindez sokkolja a magyar értelmiséget, míg a választók tömegesen a karizmatikus populistára szavaznak." Pontos elemzés.

A nép csavaros észjárású fiát, aki mindenkinek megmondja a tutit, úgy imádja most a magyarok tekintélyes része, mint olaszok milliói évtizedekig nagy barátját, a tipikus olasz karaktert megtestesítő nőcsábász Silvio Berlusconit. Orbán tegnapi sajtótájékoztatóján el is mesélte, hogy még vasárnap este beszélt telefonon a volt olasz kormányfővel, és megvitatta vele a választás eredményét. Az adócsalásért jogerősen elítélt, és az európai politikában szalonképtelenné vált Berlusconi biztosan sok megszívlelendő tanácsot tudott adni neki.

Például azt, hogy nem kell a zavaró részletekkel foglalkoznia. Mondjuk azzal, hogy az EBESZ megfigyelői küldöttség különleges koordinátora tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: bár a választás folyamata áttekinthető volt, széles körű választási lehetőséget biztosított, és hatékony volt a lebonyolítás is, a kormányzópártnak volt előnyös az elfogult média, a korlátozó jellegű kampányszabályozás, valamint az, hogy a kampányban gyakran elmosódott a vezető párt és az állam közötti határ.

Egy jó hírnevére kényes európai demokráciában ez az értékelés roppant kínos lenne, nálunk ilyen finom különbségtételekre nincs hallása a közvéleménynek, ezért nem számít. Mint ahogyan a győzelmi mámorban mellékesnek tűnik az a tény is, hogy a Fidesz várható parlamenti kétharmadát a választók alig 45 százaléka hozta össze – több mint hatszázezerrel kevesebb ember, mint 2010-ben. Nem tudni azt sem, a győzteseknek lesz-e fülük annak meghallására, amit a német kormányszóvivő a Fidesz nagy törvényhozási többségével kapcsolatban mondott. A német kormány álláspontja szerint ebből az a különleges felelősség adódik, hogy a többséggel mértékkel, visszafogottsággal és az alkotmányos alapelvek iránti érzékenységgel kell élni.

Jó lenne remélni: nem úgy, ahogy eddig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják

JEGYZET – Véget ért az "elmúltnyócév." Tovább olvasom