Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Halnak a lakosok

"Világos, hogy a baleseti sebészek azt mondják: most vagy soha! Most, hogy meg kellett szüntetni az úgynevezett színlelt szerződéseket, és nem tudnak annyi pénzt se kapni a rengeteg munkájukért, ügyeletükért, mint eddig, a szerződésekkel most kell kiharcolni a „normális” fizetést. A sok munkáért a nagy bért. "
Talán a szakemberek tudják, mit csinálnak. Ezt a naiv mondatot egy rendelőben hallgattam ki két várakozó beteg beszélgetéséből. Az egészségügy helyzetét tárgyalták a páciensek, mondták, hja, az rossz. Az eltervezett változások meg, amelyekről folyton hallani a híradásokban, érthetetlenek. Na ennek a fejezetnek a végszava volt a szakemberekről szóló mondat.

De milyen szakemberek? A traumatológusok ügyében például úgy látszik, nincs olyan szakma, amelyik megoldást tudna javasolni.

Világos, hogy a baleseti sebészek azt mondják: most vagy soha! Most, hogy meg kellett szüntetni az úgynevezett színlelt szerződéseket, és nem tudnak annyi pénzt se kapni a rengeteg munkájukért, ügyeletükért, mint eddig, a szerződésekkel most kell kiharcolni a „normális" fizetést. A sok munkáért a nagy bért. Ki harcoljon, ha nem ők? Végtére egy baleseti sebészet a kirakatban dolgozik! Ha ott nincs elég orvos, vagy nincs elég jó orvos, óriási és azonnali népfölháborodás kerekedhet: mi az, hogy azért kell meghalnia egy vétlen közlekedőnek, mert a traumatológián nem volt kellő színvonalú az ügyelet? Ez az ellátás mindenkinek jár, még annak is, aki nincs biztosítva. Annak is, aki más állam polgára. Mi van akkor a többi klinikán, ha már a balesetin sincs „rendes" ügyelet, meg orvos, meg rend?

Szóval a baleseti sebészek legalább olyan nagy érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, mint mondjuk a repülésirányítók: közvetlenül múlhat rajtuk az emberi élet.

Ők vannak az egyik oldalon, a politikusok, minisztériumi „egészségszakemberek" a másikon. Kötélhúzás folyik köztük. A sebészek „most vagy soha!"-elszántságát érzik emezek, nem merik megcsinálni, hogy még csak ne is tárgyaljanak, de csak azt hajtogatják: nincs pénz.

Hogy miként lehetne az ügyeletet megfizetni legalább annyira, mint a szerződéses korszakban – állítólag adószakértőkkel kellene kitalálni. Még az is lehet, hogy az államnak nem kerülne sokkal többe, mint eddig, az orvosok pedig, ha nem is lennének elégedettek, legalább tovább dolgoznának. Nem fenyegetőznének kissé homályos utalásokkal, hogy nyomásgyakorlás így, meg úgy, bár sztrájk azért mégse...

És működne, aminek működni muszáj, mert különben halnak a lakosok és elvesztve a választások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhat ünneplése

"Ötvenhatra lehet emlékezni államilag fizetett, konszenzuson alapuló konfettis vállú őrkatonákkal,… Tovább olvasom