Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Hamu-kamu

"Ki vállalta volna a felelősséget, ha mégis lezuhan egy repülőgép?"
Peking minden egyes szegletével lesz alkalma megismerkedni egy észak-angliai vívócsapatnak – a derék sportolók több mint két hétre Kínában ragadtak a világ légi közlekedését megbénító vulkánkitörés miatt. Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója Dél-Koreában vesztegelt néhány napig, s mint írjuk, szegediek és vásárhelyiek is pórul jártak, szerte a világban.
Európában a II. világháború óta nem volt példa hasonló légtérzárra. Ilyen fennakadás pedig még sosem történt a vén kontinensen. A repülés történetében eddig két olyan esetet jegyeztek fel, amikor vulkáni hamu okozott vészhelyzetet repülőgépen. Egy működő tűzhányó felett elrepülő gép kapitányának mondatai szállóigévé is váltak: „hölgyeim és uraim... egy kisebb problémánk akadt. Mind a négy hajtómű leállt... Bízom benne, hogy nem okoztunk túl sok szenvedést". Végül megúszták az utasok: újraindultak a hajtóművek.

A hamu nem kamu. Nem veszélytelen, bizonyították ezt a finn légierő pórul járt vadászgépei is. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség vezetőjétől a francia gazdasági miniszterig mégis többen pedzegették: túl nagy lett a pánik, nem kellett volna ennyi biztonsági intézkedés, próbarepülésekkel, ideiglenes légi folyosókkal lehetett volna biztosítani a közlekedést. A légben otthon lévő szakemberek szerint 24 órán át jogos volt a „vesztegzár", ám ami utána történt, túlzottnak tűnő óvatoskodás, a „valóságtól elzárt bürokraták rossz döntése". Bizonyára mindenki féltette az íróasztalát, nem mert felvállalni semmilyen ideiglenes engedményt. Nyilván a napi 200 millió eurós veszteséget elszenvedő légitársaságok részéről is nagy volt a nyomás: mielőbb nyíljanak meg a légterek. Ám a veszteségekhez egyetlen emberélet sem lett volna mérhető. Ki vállalta volna a felelősséget, ha mégis lezuhan egy repülőgép?

Lassan helyreáll a világ rendje. Már azon vitatkoznak légitársaságok, biztosítók, utasok, kinek kell állnia a szállásköltséget, a kiesett munkaidőt, a kényelmetlenségeket. Mindenesetre biztosak lehetünk benne: rövidesen megjelenik valamelyik intézet kínálatában a vulkánkitörés esetére köthető biztosítás.

Arra mindenképpen jó ez az eset: talán leszállunk végre a földre. Por és hamu vagyunk, még ha néha az egek urának is képzeljük magunkat.

Ki vállalta volna a felelősséget, ha mégis lezuhan egy repülőgép?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziszifuszi szemétszikla

"Kész szerencse, hogy még vannak önkéntesek, akik hajlandók mások szennyét is összeszedni, ingyen." Tovább olvasom