Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hamvak a szélben

JEGYZET - "Egyre kevesebben képesek megfizetni a testes temetés több száz ezer forintos költségét."
Radikális változások történtek temetkezési szokásainkban, kegyeleti ügyeinkben is. Nemcsak a hamvasztás intézménye jött divatba, de változott a hamvak elhelyezésének logisztikája is. Az urnákra egyre gyakrabban akaszthatják ki a temetkezési vállalkozók a cédulát: Elvitelre.
Azt mondják a szakemberek, míg a rendszerváltás táján a 10 százalékot sem érte el a hamvasztásos temetések aránya, ma legalább 40 százalék körüli. Országos lapban olvastam olyan temetkezési cégről, amelyiktől az urnák kétharmadát elviszik a hozzátartozók. Szegeden csak az önkormányzathoz tartozó temetkezési cégtől kaptunk tájékoztatást az ügyben, náluk minden tizedik urnát kérik ki ügyfeleik.

A temetkezésnek minden korban, kultúrában, vallásban megvannak a kialakult szokásai, amelyeket egyrészt a világ nyitottsága és az emberi innováció, másrészt a bizonytalanság, a szükség és a reménytelenség képes átírni. Ha megnézzük az elvitt hamvak sorsát, mindezek benne vannak. A szebbik felén a sornak, a folyókban, hegyek, mezők fölött szétszórt hamvak a végtisztesség újszerű (legalábbis a mi kultúránkban), de emelkedett módját jelzik. A legtöbb vitát kiváltó kérdés, hogy mi lesz azokkal a hamvakkal, amelyeket szó szerint hazavisznek a hozzátartozók. Attól függ.

Az urnacipelés legfőbb oka egyébként a tömeges elszegényedés, egyre kevesebben képesek megfizetni a testes temetés több száz ezer forintos költségét, de még az urnás temetés minimum 80–90 ezer forintos árát sem. Fapadosan viszont már 50 ezer forint körüli áron kiadják a hamvakat. Búcsúztatásról persze szó se essék.

Általánosabb kérdés, hogy a tata, mama, vagy bármelyik családtag földi maradványainak legméltóbb nyughelye tényleg a vitrin, a tévészekrény, a kredenc teteje, vagy a szilvafa árnyéka legyen-e? Szándékosan görbítem a tükröt, ugyanis mint minden lakásból vagy házból, előbb-utóbb ezekből is elköltözik majd valaki. Csomagolnak, dobozolnak, könnyen elkeveredhet a nagyapa a vázák, a sportkupák meg a konyhai edények között. Az is kérdés lesz egyszer, mit kezd az új lakó a kert végében felállított síremlékkel? Igaz, 25 év után a temetőben is átrámolják a csontjainkat, ha nincs, aki újabb etapra is megváltsa sírhelyünket.

Amikor az emberi méltósághoz való jogainkért is kapaszkodni kell, nehéz elhinni, hogy az emberhez méltó halál és az emberhez méltó búcsúzás kérdése bármelyik politikust komolyan érdekelné. Ettől még persze lesz őszre új törvényünk a temetkezésről.

Apropó, politikusok! Tudja valaki, hogy hol vannak most Nyírő József hamvai?

Olvasóink írták

 • 6. uborka 2012. július 17. 16:43
  „NA AKKOR ÚGY NÉZ KI A DOLOG,HOGY KEVESET KERESNEK A TEMETKEZÉSI VÁLLALATOK, EZEK NEM BÁNNÁK, HA EGY SZEGEDNYI EMBERT KELLENE TEMETNI NAPONTA. EZ NEKIK PROBLÉMA,HOGY NINCS MEG VÁLTVA A SÍRHELY AMI MEGINT PÉNZ ÉS RISZTELHETNEK A TANÁCSHÁZÁVAL.PEDIG MINDENKINEK ADVA VAN,HOVA TEGYE A FÖLDI HAMVAKAT..NEM KELLENE EZT MÓDOSÍTANI, VAGY MŰTRÁGYÁNAK AKARJÁK AKI NEM TUDJA KI FIZETNI A TEMETÉST??NE AZ ÁLLAM MONDJA MÁR MEG,HOGY HOVA TEGYEM A HAMVAKAT???KIT BÁNT AZ??? NEM ÉRTEM???CSAK A PÉNZ ITT IS......”
 • 5. barack55 2012. július 17. 11:04
  „Emberhez méltó halál? Az emberhez méltó életet sem kapják meg sokan, és nem feltétlenül saját hibájukból...”
 • 4. hogyongyvirag 2012. július 16. 20:24
  „Jav.
  Az utolsó mondatból kimaradt a "nem" szó. Helyesen: nagyon nem szeretném”
 • 3. hogyongyvirag 2012. július 16. 17:18
  „Én teljesn kiborultam amikor azt hallottam,hogy nem lehet majd hazavinni a hamvakat.
  Mi a férjemmel 24 éve vagyunk együtt. Azóta mindent együtt csinálunk, de meghalni valószínüleg nem egyszerre fogunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy amelyikünk hamarabb megy el az nem lesz kipaterolva egyedül egy temetőbe, hanem otthon várja a másikat. És amikor mindketten bevégezzük - a már felnött fiunk dönt az urnák sorsáról.
  Így akkor és úgy adja meg a végtisztességet ahogyan neki legjobban megfelel.
  Ebben a mindhárman egyet értünk és nagyon szeretném ha egy új törvény ebben megakadályozna minket.”
 • 2. klj-54 2012. július 16. 09:50
  „Nem az a gond, hogy átfésülik a törvényt.
  A gond az az aljasság ahogy bánnak az elhunyt hozzátartozóival!
  Leszedni, anyagilag kizsigerelni való baromként tekint az állam a polgáraira.
  Szó sincs a törvény kapcsán a kegyeletről csak a beszedendő pénzről.
  Szóval pont olyan bolsevik mint a kormány vezetése.”
 • 1. v.imre 2012. július 16. 09:28
  „Kár azért az utolsó előtti bekezdésért... A politikus is ember, meghaló hozzátartozókkal. Miért ne érdekelné őket a temetés méltósága, körülménye? Éppen azért foglalkoznak majd azzal a törvénnyel. Helyes, hogy előveszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futni tanítják a nyulakat

"Logikus lenne egy kiterjedt hálózattal bíró szervezetet választani. De nem." Tovább olvasom