Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Harc az utakon

JEGYZET - ˝Nincs körülöttük karosszéria.˝
Sokszor gondolkodtam már azon, hogy miért úgy közlekedünk, ahogy. Miért vagyunk olyan gyakran türelmetlenek, miért tudunk vérre menő harcot folytatni egy félperces előnyért, egy jobb parkolóhelyért. Azon is töprengtem, hogy miért dudálják le azonnal azt, aki például kicsit lassabban halad a kelleténél.

A gyalogosokkal szembeni előzékenységet – tisztelet a kivételnek – tanulni kell még. Ők a legkiszolgáltatottabb, legvédtelenebb résztvevői a közlekedésnek. Nincs körülöttük karosszéria, bukósisak sem fedi a koponyájukat. Fokozott óvatossággal kellene megközelíteni a gyalogátkelőt. Ezt mindenki megtanulja, amikor vezetni kezd, aztán gyorsan el is felejti. Nem érdekli „a hülye gyalogos", mert rohanni kell, és egyébként is: meg tudja várni az út szélén, amíg elhalad az autó.

Amikor a sofőr türelmetlensége rossz infrastruktúrával párosul, az a legrosszabb. Az már egyenesen életveszélyes. Pedig sajnos nem ritka az ilyen helyzet Szegeden sem. A zebrákat felfestik valahogy, aztán csak kopnak, kopnak... Míg egyszer el nem tűnnek az úttestről. Jön a javítás ideje, de hát az újrafestésre rendszerint nincs annyi pénz, amennyiből rendesen el lehetne végezni minden szükséges munkát. És amire van pénz, az sem mindig olyan precizitással készül el Magyarországon, mint ahogy mondjuk Svájcban vagy Németországban szokás. Gondoljunk csak a subasai átereszre az M5-ös autópályánál, amely bár megépült, de a belvizet nem vezeti el.

Várom azt az időt – remélem, eljön –, amikor a normálisan fölfestett zebrához úgy állhat oda a gyalogos, hogy tudja: vigyáznak rá. Addig meg örülök a példamutató vezetőknek, akik megállnak a gyalogost látva. Hiszen ez a kötelességük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aljas szándék

˝Ismét nyelvészeti fejtegetésbe kezdtek, hogy eltereljék a figyelmet.˝ Tovább olvasom