Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Hárítás

JEGYZET - "Kisebb megalázásokkal nehezített az út a banki átutalástól a sárga csekkig."
"A szegénységnek ára van, ezt fizeti a magyar, egyebek között a sárgacsekk-adóval is. Amit ugye a szolgáltató nem fog áthárítani az ügyfélre, s ezt azóta tudjuk, hogy a tranzakciós adót sem számlázzák tovább a bankok, akkora a versenyhelyzet – a kormány szerint.

Itt kell felhívnom a figyelmet arra az apróságra, hogy a háztartások döntő többségének van bankszámlája, utalni is tudná a közműszámlát és egyebeket, de nem engedheti meg magának. Ha ugyanis a bank a határidővel leemeli a pénzt, akkor nem marad kenyérre, a gyerek táncórájára a hónap végén. Így szép lassan visszatérnek a sárga csekkre, pedig azzal is tisztában vannak, hogy az nemcsak kevésbé modern, hanem többe is kerül, és a szolgáltatóknak van annyi sütnivalójuk, hogy ráterheljék az ügyfélre a drágább megoldás költségét.

Nem könnyű, olykor kisebb megalázásokkal nehezített az út a banki átutalástól a sárga csekkig – a jövőből a múltba. Jellemzően úgy kezdődik, hogy a bank elsején nem tudja leemelni a lakáshitel teljes törlesztőrészletét, csak egy töredékét, mert nem jött még meg a fizetés. Kap a delikvens egy rövid szöveges üzenetet a részteljesítésről. Húsz év példás fizetés után az első kicsit megfogja az embert, de bele lehet jönni.

Azután a mobilszolgáltató marad hoppon, s küld SMS-t a sikertelenségéről, esetleg nagyon diszkrét automata hívást is kaphat az ügyfél, hogy fizessen, különben csak hívást fogadhat. Szolgáltató válogatja, hogy még egyszer próbálkozik-e bankszámlával, vagy aktív kommunikációba kezd.

Ezt lehet például ügyesen kezelni a sárga csekkel, egyensúlyozva, ütemezve, sakkozva – hárítva."

Olvasóink írták

  • 2. czindi 2012. december 01. 11:39
    „...meg a jelenlegi kormány az ígéreteivel: "nem hárítják ár"...nem hát, mert már megtették. ( l. Fundamenta-csekk + 200 ft már egy éve, l. bankok hárítása, stb...) A bankok (és akik mögöttük állnak ) megvettek itt már mindenkit kilóra...”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. november 30. 16:51
    „Nagy szegénységünknek nagy az ára ! Nem akarok nyócévezni, de világos mindenki előtt: akkoriban kezdett dübörögni a gazdaság, szárnyalni a tőzsde, hízni a bankárok, mikor megindultunk tömegesen a lejtő aljára....
    és most akik ebben a fő-fő Ludasak, újból itt vannak a kánaán ígéretével !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cui prodest?

"Előbb-utóbb kiderül, hogy mondjuk egy-egy nagyobb beruházás miért pont ott valósul meg, ahol." Tovább olvasom