Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Harmadik generáció

"Ma már iskolába jár az a generáció, amelyiknek óvodás kora óta lóg a mobiltelefon a nyakában, szülei megnyugtatására. Ha nekik nyiladozni kezd majd az értelmük és hajlandók odafigyelni a technika fejlődésére, majd el lehet mesélni, milyenek voltak az első mobiltelefonok."
Nyakunkon a harmadik generációs mobiltelefon, amely még nagyobb adatátviteli sebességgel rendelkezik majd, mint az eddigiek. Minden mostani extra mellett arra is képes lesz, hogy például letöltés nélkül, valós időben nézzünk vele tévéműsorokat. Miközben állunk majd egy piros lámpánál az autóval, beleleshetünk az egyik kedvenc televíziós sorozatunkba: szakértők szerint ugyanis direkt ilyen mobiltelefonokra készülő, rövidke filmsorozat-epizódokat fognak nekünk hamarosan gyártani.

A harmadik generációs mobiltelefont egy olyan, még aktív generáció is használja majd, amelynek életében a televízió megjelenése számított a mérföldkőnek. S miután még azóta sem tanulta meg, hogyan lesz az éterben érkező hullámokból kép és hang a dobozban, a számítógép működésével és a mobilok titkaival sem volt hajlandó közelebbi ismeretséget kötni. Ő az, aki használja a technikát egy bizonyos szinten, de nem tudja, mit is csinál valójában. SMS-ezik, MMS-t küld, mobillal parkol, de a harmadik generációs mobilokról hallva csak néz, mint a moziban.

Miért is ne csodálkozna? Ma már iskolába jár az a generáció, amelyiknek óvodás kora óta lóg a mobiltelefon a nyakában, szülei megnyugtatására. Ha nekik nyiladozni kezd majd az értelmük és hajlandók odafigyelni a technika fejlődésére, majd el lehet mesélni, milyenek voltak az első mobiltelefonok. Amire a mi generációnk még élénken emlékszik, hiszen alig telt el tizenöt év, hogy a táska méretű hordozható készülékeket, a súlyos kasztnikat a rendszerváltás utáni első menedzserek tüntetően az éttermek asztalaira állították.

Sosem fogom elfelejteni életem első, Philips típusú mobilját, amelynek dizájnere egy palacsintasütőt másolt le, miközben a készüléket megálmodta. És arra is, amikor ez a telefon egyszer akkor szólalt meg a táskámban, amikor éppen egy bálabutikban szemlélődtem, nem kis megrökönyödést kiváltva a törzsközönségből. Ma már az lenne a szokatlan, ha e női beszerző körúton bárkinek is hiányozna a készülék a zsebéből. A kontraszt minden elárulna: az egyik kézben egy százezer forintot érő második generációs kütyü, a másikban egy agyonhordott, ötszáz forintot érő ruhadarab.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rend titkai

"Mégis arra gondolok, úgy általánosságban, hogy a szegénység pusztít. Szennyez. Rongál. Valóságosan… Tovább olvasom