Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Három szilvafa

JEGYZET - Amikor nehezebb a gazdasági helyzet, még jobban szemet szúr, ha valaki büntetlenül csalhat adót.
Míg régebben az álőstermelőt az buktatta le, hogy déligyümölcsöt árult, mára megváltoztak a különös ismertetőjelek. A sok-sok hatóságnak ugyanis óriási erőfeszítések árán sikerült elérnie: legalább a narancsot és a banánt „kilistázták" a tipikusan kiskertben termő gyümölcsök jegyzékéből.

Az őstermelők ugyanis elvben csak azt árulhatnák, ami a saját kertjükben megterem: ha valakinek van egy kis epre, szilvája, akkor ezt a két portékát vihetné ki a piacra, az epret májusban, a szilvát szeptemberben. A valóságban azonban minden őstermelő vagy annak családtagja kora tavasztól késő őszig – olykor télen is – kinn van a placcon, az árut pedig a nagybaniról szerzi be. Városi legenda, hogy egyikük egyszer így dicsekedett: „Még annyi földem sincs, amennyi az erkélyen egy cserépben elférne."

Miért baj az, ha valaki csak fedezékként használja az őstermelői igazolványt? Azért, mert megsérti a tisztességes verseny írott és íratlan szabályait. Az üzleteket fenntartó vállalkozások ugyanis nagyon magas adóterheket és bérleti díjakat fizetnek, állandóan ellenőrzik őket: ha valakinek nem hiteles a mérlege, lenyakazzák. Az őstermelő ugyanakkor egyszerű konyhamérleggel is bűvészkedhet. A vállalkozó, amikor feketén alkalmaz valakit, minimum 200 ezer forint bírságot fizet, az őstermelőnél nem probléma, ha más árusít a nevében.

Mindaddig nem hergelné az őstermelői kedvezmény a vállalkozókat, ha csak arról lenne szó, hogy idős emberek a három szilvafájuk termését mintegy nyugdíj-kiegészítésként eladnák. De már régóta nem három szilvafáról, hanem komoly bizniszekről van szó. A válság ráadásul felerősítette az ellentéteket: amikor még nehezebb a gazdasági helyzet, még jobban szemet szúr, ha valaki büntetlenül csalhat adót.

Kvízkérdés: hogyan lehet megismerni az álőstermelőt, ha nincs az asztalán kaliforniai paprika? A válasz: a körmét figyeld, az elárulja, látott-e már földet.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. március 07. 20:02
    „A NAV ha akarna és nem lenne lefizetve akkor már régen kiszűrte volna a neppereket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagina reflektorfényben

"A Magyar Családtudományi Társaság már születése pillanatában közröhej tárgya lett." Tovább olvasom