Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Háromhások

JEGYZET - "Sok múlik az ügyintézői jóindulaton vagy a pedagógusi beleérző képességen."
Még nem csúfolja „háromhásnak" a szegény kölyköt a kevésbé szegény. De a gyerek neve melletti „halmozottan hátrányos helyzetű" minősítést rövidítő „HHH" bejegyzés elindult a gúnynévvé válás útján. Ugyanúgy bélyeggé válhat, mint mondjuk a negyvenes években az Országos Nép- és Családvédelmi Alap támogatásával épülő utcasorról becsmérlően kimondható „ONCSA-telep". Vagy a szocializmusban is lekicsinylően hangsúlyozott „munkás-paraszt származású".

Közcélnak is nevezhetnénk persze a szociális helyzetből fakadó rászorultság mérhetővé tételét. E „köznevelési információs rendszer" bevezetése melletti érv: közérdek, hogy a közpénzből kiszakított támogatás azokhoz jusson, akiknek valóban szükségük van a köz segítségére. Az ilyenféle társadalmi igazságosságot megalapozó felmérés és az ennek nyomán elkészíthető iskolai, települési és országos léptékű „szociális térkép" elkészítésének szükségességét már a rendszerváltozás hajnalán sürgették a szakemberek. Ám ehhez a „három kategóriából kettőnek megfelelni" típusú HHH-besorolás nem tűnik eléggé finom mérőeszköznek.

A társadalmi igazságosság jegyében szövődik a szociális háló. Az ebben szerepet játszó segítő szervezetek azonban nem ismerik egymás döntési rendszerét. Ezek nincsenek is összehangolva. A rászorultsági kategóriák kuszaságában ráadásul olyan alulképzett szülőknek kellene eligazodniuk, akiknek minimális az információjuk és az érdekérvényesítő gyakorlatuk. Így aztán sok múlik az ügyintézői jóindulaton vagy a pedagógusi beleérző képességen. Ők segíthetnek, ha tudnak és akarnak például Mónikának, aki azért kilincsel, hogy új segélyforrások felkutatásával is egyben tartsa négygyerekes családját.

A HHH kategória bevezetése körül hirtelen támadt ügyfélforgalom azt mutatja: a szabály szigorítása legfeljebb papíron csökkenti a rászorulók számát. A valóságban ugyanannyi a szegény, mint korábban. A változás csak annyi, hogy közülük a nem HHH-soknak az eddiginél is kevesebb pénzből kéne kijönniük, így oda juthatnak, ahol a part szakad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hentesbárd

"Dőreség volna megfeledkeznünk arról, hogy ez nem német specialitás." Tovább olvasom