Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Határ menti biznisz

"Szeged kiváló, hármas határhoz közeli fekvését gyakran emlegetik a szakértők, amikor gazdaságélénkítésről beszélnek. Legalább ilyen tájékozott a szervezett bűnözés is: az ellopott autóval tíz perc leforgása alatt el lehet tűnni Szerbia felé."
Egy autó szétszerelése ugyanolyan futószalagon történik, mint az összeszerelése. Másodjára azonban már nem robotok építenek, hanem emberi kezek pusztítanak, a szó szoros értelmében. Nem csillogó-villogó, szinte steril üzembelsőben, hanem eldugott garázsokban, tanyákon zajlik a munka, legtöbbször az éj leple alatt.

A lényeg az, hogy este még egyben van az autó, ott áll a megszokott parkolóban, reggelre viszont hűlt helye lesz. Újabb pár óra múlva pedig már a gazdája se ismerne rá: darabokban, karosszériaelemekben, alkatrészekben hever valahol a család kedvence és egyik vagyontárgya, az adózott fizetésből keservesen megvásárolt négykerekű. A munkaeszköz, a szabadság, mozgékonyság záloga.

Aki élt már át ilyet, az tudja, milyen reggel kimenni az utcára, milyen az, amikor az ember nem akar hinni a szemének, és milyen kétségbeesetten rendőrt hívni, előbb még reménykedni, majd fokozatosan beletörődni abba, hogy az autó soha többé nem kerül elő.

Mindig akad ilyenkor, aki „megvigasztalja" az embert: ja, hát ha neked Suzukid van, akkor ne csodálkozz, a legkelendőbb cikk az alvilágban, alkatrészként többet ér, mint egyben. Ahhoz a kocsihoz ugyanis, amiből sok fut, mérhetetlen mennyiségű olcsó alkatrész kell.

Az autólopás és -szétszerelés olyan szakma lassan, mint az összeszerelés. A cél a feketén megszerezhető legnagyobb jövedelem, a piaci igények maximális kielégítése, szervezetten, olajozottan. Nincs lelkizés, hogy szegény idős, beteg ember utolsó kocsiját lopják-e el, vagy az aranyifjúét, aki könnyedén kifizeti a cascót, és a biztosítótól kapott összeget is lazán kipótolja.

Szeged kiváló, hármas határhoz közeli fekvését gyakran emlegetik a szakértők, amikor gazdaságélénkítésről beszélnek. Legalább ilyen tájékozott a szervezett bűnözés is: az ellopott autóval tíz perc leforgása alatt el lehet tűnni Szerbia felé. A tulaj még fel sem ébred, a rendőrség még ki sem adta a körözést, amikor már Törökország felé száguldanak vele az autópályán.

Természetesen az autótolvajok ezen csoportja nem Suzukiban utazik, hanem a méregdrága kocsikban. Amelyek ugyanúgy nincsenek biztonságban Csongrád megyében, mint a kis értékűek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliárdos hála

"Morognak az emberek, de mint annyi minden másba, ebbe is beletörődtek már, az idősek különösen, és… Tovább olvasom