Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Határbanzáj

"...Röszke és Szeged között sem mobilvécék, sem szemétgyűjtők, sem italosstandok. Helyettük megkínáltuk az átutazókat 5-7 órás várakozással, no meg egy csúccsal."
Nem tudom, mekkora üzlet egy ország számára az útjain átzúduló tranzitforgalom. Gyanítom, nem kicsi lehet, hiszen a sztrádáinkon átvágtató autók pályadíjat fizetnek, útközben minimum egyszer tankolniuk is kell a sofőröknek. És minden bizonnyal olyan is előfordul, naná, hogy boltjainkban, az utakat szegélyező ilyen-olyan shopokban ételt, italt vásárolnak. Vagyis joggal várhatnak el némi gondoskodást.

Hogy miről jutott ez eszembe? Arról a török rohamról, aminek levezénylése, bármilyen finom megfogalmazásra is törekszem, csak úgy minősíthető: katasztrofális volt. Úgy tíz-tizenkét évvel ezelőtt, amikor még korszerűtlen határállomások töltötték be az országkapu funkcióját úgy Nagylakon, mint Röszkén, ez a vidék minden nyáron átélhette, mekkora felfordulással jár egy-egy olyan hétvége, amikor a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások megindultak a Balkán felé. De azóta megépült a sztráda Röszkéig, a mai határállomás össze sem vethető a régivel, a szolgáltatóipar is igencsak nagy fejlődést könyvelhet el. Ezért aztán csak tátottam a szám meglepetésemben, amikor kiderült, milyen káoszba fulladt a határátléptetés Szeged déli végein.

Félreértés ne essék: még véletlenül sem a rendőrség határrendészeit, netán a vámosokat hibáztatom, hiszen a sztrádára zúdulók tömegét, az előírások miatt, gyorsabban nem engedhették át. Az viszont megdöbbentő, hogy miközben az Útinform jelentéseiből már napokkal korábban kiderült, milyen roham várható, az arra illetékesnek tartott szervezetek (például katasztrófavédelem, ÁNTSZ), ki erre, ki arra hivatkozva, meg sem próbálkoztak valamiféle segítség nyújtásával.

Mint ismerősöm mesélte: Horvátországban egy sima hétvégén, amikor az átlagosnál valamivel több turista menekül a kánikula elől a tengerhez, az út mentén hideg ásványvizet kínálók nyújtogatják kezüket, korántsem a haszon reményében. Mint rendfenntartással megbízottak, pontosan tudják, a kitikkadt vezetőn, utasain segíteni kell, ha azt akarják, hogy újra az ő útjaikat válassza a család. De leginkább még véletlenül se okozzon balesetet amiatt a sofőr, mert a kiszáradástól és az idegtől már fényes nappal is csillagokat lát a szeme útjelző táblák helyett.

Ehhez képest Röszke és Szeged között sem mobilvécék, sem szemétgyűjtők, sem italosstandok. Helyettük megkínáltuk az átutazókat 5-7 órás várakozással, no meg egy csúccsal. Ugyanis korábban még soha nem fordult elő 20 kilométeres, várakozó kocsisor a Szeged melletti pusztán.

És persze ingyen megnézhették, miként próbál a rendőrség minél több utast Tompa felé terelni, kézbe nyomott szórólapokkal. Hogy aztán ezek a szórólapok milyen sorsra jutottak, inkább ne is feszegessük. Csak annyit: az út mentén szükségüket végzők legalább fel tudták használni. És ennél több sikerről a hétvégi határbanzáj ürügyén nem is tudok beszámolni.

Olvasóink írták

 • 6. JIM 2008. július 21. 19:11
  „Tegnap jöttük haza, a szegedi rádiók egyfolytában azt mondták, h. Magyarországról kifele, több, mint 2 órás a várakozási idő. Erre mi Röszke felé vettük az irányt, gondoltuk, hogy befelé nem. Hát rosszul gondoltuk, mi az EU-s sorban csak 2 órát vártunk, a többi sor egyáltalán nem haladt. A határőrt megkérdeztük, hogy nem lehetne ezt gyorsabban intézni, azt mondta, hogy ő a csere mindig ott kell lennie, ahol valaki le kell váltani, egyszerűen nincsenek többen. Vicc az egész.... egyébként nekik sem lehet egyszerű, 35 fokban a dobozban ülni....”
 • 5. kisbuta 2008. július 21. 18:22
  „´93-ban, a kamionblokádkor is mentek a törökök haza szabira. Nagylaknál beállt. és a sor Magyarcsanádig ért. A nagylaki út mentén 3 m-es nyúlgát mellett álltak százával, izzadtak, főztek, verekedtek stb. A beérkező kocsikból az elgyötört csadoros asszonyok azonnal kézen fogták elcsigázott kis gyerekeiket és a töltés takarásában irány a töltés Maros-lejtős oldala. Ezernyi ürülékkupac éktelenkedett már ott és egyre csak szaporodott... Estefelé befutottak az újabb törökök és kamionosok, akik a lenyugvó nap mekkai irányát jól becélozva hónuk alá csapták a mindig magukkal hordott kis imaszőnyegeiket és csapatostól vonultak át a töltéskoronán a Maroshoz lefutó lejtőre az esti szúrát elvégezni-gyanútlanul. Kiimádkozhatták magukat. Hááát, szóval, ha valahol lehet beszélni arról, hol kezdődött a Balkán, az már Nagylaknál volt. Azóta 15 év eltelt, és mi még mindig Balkán vagyunk, pedig már Románia is Uniós tagállam.”
 • 4. zs 2008. július 21. 16:44
  „Biztos vagyok benne, hogy ha felhívást tennének közzé, hogy önkénteseket várnak, akik tudnának segíteni vizet osztani, szemeteszsákot kitenni, stb, amikor ismét roham várható a határon, lenne jó pár jelentkező. Csak meg kellene szervezni, és tudatni a médiában. Nem késtünk még le semmiről, valószínűleg szükség lehet még segítségre, hiszen most kezdődött a nyár.Sok mindenre kevés a pénz, de ha pl. Anna-vizet vinnének lajtos kocsikkal, már jó hírét vinnék Szegednek. Várjuk az újságban, rádióban a tudósítást, hogy tudnánk önzetlenül segíteni legalább ennyivel Szegednek és a rászorulóknak Ne ítélkezzünk, gondolkozzunk és tegyünk érte!”
 • 3. qwerta 2008. július 21. 14:36
  „Nincs ezen mit csodálkozni. Elmeheszt az ország bármely csücskébe.
  A kevés útmenti parkolóhely mellett óriási szemét és ürülék. Vécé nincs, kuka csak mutatóba, az is teli.
  Valaha ilyen lehett a Balkán.”
 • 2. mai 2008. július 21. 07:23
  „"""A magyar illetékesek munkjája pontosan annyit ér."""

  Úgy, ahogy tetszik mondani.”
 • 1. joy 2008. július 21. 03:37
  „"...És persze ingyen megnézhették, miként próbál a rendőrség minél több utast Tompa felé terelni, kézbe nyomott szórólapokkal. Hogy aztán ezek a szórólapok milyen sorsra jutottak, inkább ne is feszegessük. Csak annyit: az út mentén szükségüket végzők legalább fel tudták használni..."

  A magyar illetékesek munkjája pontosan annyit ér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharzóna

"Tegnap volt a sokadik napja, hogy a telefonomra reggel érkező első SMS-hír arról tudósított,… Tovább olvasom