Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Határok

JEGYZET - ˝Miért is akar az összes rokon pályázaton állami földbérleményt nyerni?˝
A tegnapi budapesti demonstrációt többek között a korlátozások ellen szervezték a társas vállalkozások: évtizedek alatt „beállt" gazdaságoknak kellene a jövőben könyv szerinti birtokméreteket felvenni, máskülönben nem jár nekik uniós földalapú támogatás.

Eddig minden megművelt földterület után, annak nagysága alapján adták az EU-s támogatást. Minél több hektáron gazdálkodott valaki, annál több pénzt kapott. Ezután 1200 hektárig nagyjából ugyanannyi az ingyenpénz, mint eddig, az 1200 feletti növénytermesztőknek azonban semmit se utalnak, csak állattenyésztőknél lehet 1800 hektár a határ. Az EU-ban 1037 hektár felett kezdik el a támogatások nyesegetését, de a beavatkozás nem olyan drasztikus, mint nálunk: más országokban a 150 ezer euró feletti összegből „vághatnak le" minimum 5 százalékot. Ez nem ugyanaz, mint a teljes elvonás.

A kormány magyarázatában azt olvashattuk, így akarják megakadályozni, hogy egyesek csak az uniós támogatás miatt vásároljanak vagy béreljenek földet. Az emberek persze azonnal kombinálni kezdtek: ha ilyen szigorúak a birtokhatárok a támogatásoknál, akkor miért is vásárol a politikai elit észveszejtő mértékben földet. Miért is akar az összes rokon pályázaton állami földbérletet nyerni? A válasz egyszerű: a földműves vásárlásban, bérlésben az első helyen áll, jócskán megelőzve a társas vállalkozásokat. Földművesnek pedig a városban élő kozmetikus is bejelentkezhet, ha elvégez egy tanfolyamot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szentek

˝Lenne mit javítani az országimázson.˝ Tovább olvasom