Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hátrányból előny

JEGYZET - "Az önsajnálat helyett nézzünk a sógorok gazdagsága mögé."
Sógoroknak nevezzük az osztrákokat. Az Osztrák–Magyar Monarchiáig tartó szoros „rokonság" miatt is gyakran összevetjük, hogyan élnek a háborúk nyomán lett országhatár egyik és másik oldalára került emberek. A pillanatnyi politikai érdekekből lett történelmi okokkal magyarázható különbséget, vagyis az egyik és másik hatalmi tömbhöz tartozás alatt felhalmozódó előnyöket és hátrányokat a rendszerváltozás két évtizede, az Európai Unióhoz tartozás évei alatt sem sikerült legyűrniük a magyaroknak. Innen nézve kétségbeejtően nagyok a különbségek. Ezek közül az egyik leglátványosabb: az egy személy által elkölthető jövedelem Ausztriában négyszerese a magyarországinak!
Még rosszabb a helyzet, ha intézményeket vetünk össze. Döbbenetes, de egyetlen osztrák egyetem, a bécsi universitas költségvetésével azonos nagyságrendű az egész magyarországi felsőoktatásnak nyújtott állami támogatás mértéke!

Sovány vigasz, hogy egy átlagos osztrákhoz hasonlóképpen költekezhet a budapesti XII. kerület néhány gazdagabb lakója. A hazai viszonylatban leggazdagabbnak számító két Pest megyei település utáni magyaros élbolyban csak dunántúli megye neve olvasható. Ez pedig a Tisza mentén élők számára azt üzeni, hogy az országon belüli törésvonalakat sem sikerült eltüntetni az elmúlt évtizedekben. A Budapest-központúság maradt, az Alföld hátrányos helyzetéből nehezen tud kitörni.
Erről a megkövesedett különbségtételről üzen még az október 23-i ünnep is: a megemlékezésekről szóló hírekben, megemlékezésekben „elfelejtették" kiemelni, hogy Szegeden kezdődött az 1956-os forradalom.
Történelmi tény pedig, hogy 1956. október 16-án a szegedi egyetemen alakult meg az első független ifjúsági szervezet: a MEFESZ, sőt: az itteni hallgatók fogalmazták meg és terítették más felsőoktatási intézmények – köztük a műegyetem – diáksága október 22-i és 23-i gyűlésein a pontokba foglalt forradalmi követeléseket. A szegedi szikrából született 1956 forradalmi lángja. Ezt a kezdetet azért is érdemes reflektorfénybe állítani, hogy jól látszódjon a többközpontúságból fakadó előny és erő.

Az önsajnálat helyett nézzünk a sógorok gazdagsága mögé, és fedezzük föl például a decentralizációs modellt, amellyel a hátrányból mi is előnyt kovácsolhatunk.

Olvasóink írták

  • 2. macs 2012. október 24. 21:21
    „1. czindi, a spanyoloktól az arany Németalföldre és Németországba vándorolt, és őket tette gazdaggá, akik ott éltek valószínűleg értettek a pénzhez, a spanyolok pedig nem. :-)
    És még egy apróság, az osztrákoknak is komoly gondjaik voltak a gazdasággal, de megkeresték a kiutat, mert előre néztek. Mi többnyire a múlton kesergünk, tatár. török, és mindenki hibás, de ettől még nem lesz jövőnk.”
  • 1. czindi 2012. október 24. 17:30
    „A sógorok ( meg a többi Európai állam ) gazdagsága? Nem volt tatár, nem volt török, nem volt elvetélt szocialista próbálkozás, - de volt: gyarmatosítás, más országok, népek kifosztása, ( meg a miénk is!) Nézzük csak: Spanyolország. Ömlött hozzájuk az újvilág minden kincse, aranya, - és hol tartanak most?
    Nem ártana némi történelem-ismeret - kedves Ú.I.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Add, Uram!

"Már az első szabad október 23-án összekaptak szegény ötvenhatosok, hogy ki az igazabb közülük és ki nem." Tovább olvasom