Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Háttal az utókornak

"Október óta sokan és sokfélét írtak erről a zászlóról. Abban megegyeznek, hogy ez történelmi jelkép, csak arról vitatkoznak, hogy mit jelképez."
Ez a kép csütörtök délelőtt készült Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren, a városi ünnepség alatt. Nem került be az újságba, az ünnepi tudósítás mellé – már csak azért sem, mert a vásárhelyi megemlékezésnek ez nem volt jellemző pillanata. Az a néhány fiatal, aki az Árpád-sávosnak nevezett zászlót az ünnepség kezdete után nem sokkal behozta a Kossuth térre, nem ment oda az ünneplők közé. Megálltak távolabb, és figyelmesen hallgatták a szónokot.

Október óta sokan és sokfélét írtak erről a zászlóról. Abban megegyeznek, hogy ez történelmi jelkép, csak arról vitatkoznak, hogy mit jelképez. Egy biztos, minden zászló az összetartozást jelképezi, és akik a kezükbe fogják, jó esetben pontosan tudják, hogy számukra mit jelent, nyilván szabatos fogalmaik vannak saját nyílt kiállásukról. Ebből a szempontból fontos, érdekes – és történelmi – pillanat az, amit lapunk fotóriportere megörökített. Egy fiatalember elmegy a nyilvános rendezvényre – ahol általában elő szoktak fordulni operatőrök, fotóriporterek –, odaáll egy zászló közelébe, aztán amikor meglátja, hogy esetleg a képre kerülhet, farmerkabátját ismerős, gyors mozdulattal húzza a fejére, nehogy látszódjon az arca, és hátat is fordít a biztonság kedvéért.

A 48-as forradalom irányítóinak eszménye a francia forradalom volt. De ma a francia polgár a népszámlálást végző biztos kérdéseire adott minden válaszáért felelősséget vállal, és alá is írja az ívet. Ez a polgári eszmény továbbra is messze van tőlünk, mint az Atlanti-óceán.
A fiatalember az érzelmeit és a gondolatait nyíltan vállalja – de az arcát nem adja hozzá. Vagy nem szeretné, ha mások is látnák, hol áll. Esetleg ő sem szeretné viszontlátni magát egy ilyen képen. Vagy fél. De hát mások meg talán tőle félnek – és bizonytalansága ismerős mindannyiunknak. Talán ezért is érdemes eltenni a képet, emlékül: ismeretlen magyar radikális portréja a legújabb kori magyar történelmi arcképcsarnokból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükör előtt

"Hogy szép vagy csúnya ünnep volt-e, arról nehéz lenne véleményt mondani, mert az idei március 15-e… Tovább olvasom