Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Hazaérkeztünk

"És tegnap eljött a sajtótörténeti pillanat, beléptünk a 3500 négyzetméteres épület, s a benne foglalt új lehetőségek házába. A 21. század legmagasabb munka- és technológiai feltételei közepette a Délmagyarország hazaérkezett."
Ahogy a házelnök, Szili Katalin is észrevette, s utalt is rá tegnapi avatóbeszédében, a Délmagyarország életében a májusnak különös jelentősége van. Valóban lehet annak valamilyen sorsszerű üzenete, hogy az újság jeles napjai éppen a tavasz legprogresszívebb hónapjára esnek. Ahogy a természet tele van ilyenkor új erővel, örvendezéssel, teremtő idők a mieink is: 1910. május 22., megjelenik a Délmagyarország első száma; 1928. május 21., Welcome szalagcímmel nyit az újság, a magyar igazság mellett a világban kiálló sajtómágnás, Lord Rothermere nevétől volt hangos Szeged; 2006. május 11., Lord Rothermere (az előbbi unokája) új sajtóházat avat a Szabadkai úton. Az ünnepek között közel száz kalandos év.

Alig értenénk meg bármit is mai ünneplésünkből, ha egy gondolat erejéig nem mennénk vissza az origóhoz 1910-be, az akkori Korona utca, ma Hajnóczy utca 15.-be, a Bokor-palota földszintjére és emeletére. Oda, ahol 96 évvel ezelőtt megtörtént a csoda, rendkívül tehetséges emberek, rendkívüli teljesítménnyel, rendkívül hiteles és modern vízióval világra hozták a Délmagyarországot. Az új falak ugyan akkor is a szegedi napilap frissességét és modernségét jelképezték, a fővárosihoz hasonlóan magas bérleti díjak viszont azt, hogy közel száz évet kell várnia arra, hogy saját otthona legyen.

Az évszázados vándorlás, albérletezés, folytonos újrakezdés után vitorlánkba a jó szelet a 2000-es esztendő hozta meg, amikor a világ egyik legerősebb sajtóvállalkozása, a Daily Mail médiabirodalom vásárolta meg a Délmagyarország Kiadót. A tulajdonosváltást követő esztendők már a gazdasági mutatók javulásáról, olvasótáborunk növekedéséről, beruházásokról, új kiadványokról, a fejlődésről szóltak. Annyira, hogy az állami tulajdonban lévő Tisza-parti sajtóházunk, egészen pontosan bérleményünk hamarosan szűknek, még inkább elavultnak, modernizálhatatlannak bizonyult. A tulajdonosi bizalomnak, s a fejlődésbe vetett töretlen hitnek köszönhetően kiadónk, a Lapcom Kft. tavaly ősszel új, korszerű sajtóház építésébe fogott Szegeden.

És tegnap eljött a sajtótörténeti pillanat, beléptünk a 3500 négyzetméteres épület, s a benne foglalt új lehetőségek házába. A 21. század legmagasabb munka- és technológiai feltételei közepette a Délmagyarország hazaérkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánát felől

"Van Szegednek egy szép rézkarca, állítólag az is Pesten van, a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi… Tovább olvasom