Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Hazárdjáték

JEGYZET - "A tehetős keveseknek biztosít kihagyhatatlan lehetőséget."
Barnára sült, kisimult arccal jött haza idei harmadik nyaralásából ismerősöm, aki sikeres vállalkozás tulajdonosaként már régóta megteheti, hogy minden évben legalább két hónapot utazgatással tölt a feleségével. Megdolgozott érte, megérdemli. Bár soha nem volt nagy rajongója Orbán Viktornak, mostanában minden hazatérés újabb pozitív meglepetést tartogat számára. Már az első Orbán-kormány idején is jól járt: állami kamattámogatású hitellel több értékes lakást is vett a család – befektetési céllal. Múltkor a 16 százalékos jövedelemadó hírére jött haza. Azzal is jól járt. Egymilliót jóval meghaladó havi jövedelméből több százezerrel több marad. „Olyan, mintha Orbán nekem dolgozna, a végtörlesztés lehetőségével megint beletett jó pár millát a zsebembe." Vannak tehát újabb hívei is a kormány gazdaságpolitikájának, csak az a baj, hamar kiderülhet: ők adják a „törpe minoritást". A többség rosszul jár.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja az ellenzék iránti elfogultsággal aligha vádolható, 1956 után az Egyesült Államokban tanult és karriert csinált Róna Péter egyenesen úgy fogalmazott: a devizaadósok végtörlesztési lehetőségéből nagyon nagy baj lesz. „Ezzel falnak viszik az országot." Nem elég, hogy jogilag is komolyan aggályos a megoldás – és így az EU lassan őrlő malmai 2–3 év múltán könnyen elmarasztalhatják majd az államot –; ráadásul pénzügyileg destruktív és méltánytalan is, mert elsősorban azoknak a tehetős keveseknek biztosít kihagyhatatlan lehetőséget, akiknek megvan a pénzük a végtörlesztésre. Róna szerint kellő szaktudással lehetett volna a többség számára is méltányos és elfogadható megoldást találni.

De a fülkeforradalmár lendület inkább a populista hazárdjátéknak kedvez, mint a kifinomult, megterhelő agymunkának. „Aggasztó, hogy a legutóbbi kormányzati intézkedések, illetve tervek nyomán újra megkérdőjelezhető a magyar gazdaságpolitika hitelessége és kiszámíthatósága, sérülhet a jogbiztonságba és a szerződéskötési szabadságba vetett bizalom, amely a szociális piacgazdaság alappillére" – ezt nem az ellenzék mondja, hanem a legnagyobb befektető partnerország cégeit tömörítő Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara reagált így tegnap a kormányfő országvédelmi akciótervére. Az összes külföldi működőtőke-állomány közel negyedét adó kör kijózanító véleményén érdemes lenne elgondolkodni.

Olvasóink írták

 • 4. mivan? 2011. szeptember 23. 13:31
  „Ezzel a lépéssel a gazdagoknak kedveztek egyértelműen. Na, és az eladósodott "kedvenc" önkormányzatok? Jönnek már a hírek melyik kezdi meg az előtörlesztést. Miből vajon...?”
 • 3. unknown 2011. szeptember 22. 08:05
  „1./ Miért dögöljön meg, aki vissza tudja fizetni, amin a bank veszít? Ha egyáltalán nagyot veszít. Mert a visszakapott pénzből újra tud kamatot hozóan hitelezni. Ha akar. A bankok vezetői pénteken tárgyalják meg a részleteket az MNB elnökével, Simorral.
  2./ őrgrófnak. Azért a lakás mégiscsak előbbre való, létfontosságú, mint az autó vételár akármennyi törlesztés támogatása. Az autó tulajdonosának, családjának biztosan van fedél a feje felett.”
 • 2. őrgróf 2011. szeptember 21. 23:29
  „Mi, akik autóhitelt vettünk föl, miért vagyunk más ( esetleg másodrendű? ) állampolgárok? Mi miért nem fizethetjük vissza egy összegben a sv. frank-hitelünket? Demagóg duma az "otthonteremtés fontosabb" igaz, de mi így hatvan felé már ezen túl vagyunk, ezt megszenvedtük egyszer, most az autó volt soron. Vagy az autó luxuscikk? Ezt mintha már hallottam volna. Igaz, akkor szocializmus vagy mifene volt...Ilyenkor hol van az esélyegyenlőségi gombócman?”
 • 1. orosházi 2011. szeptember 21. 22:59
  „Az ATV újságíró klubban nem lacafacáztak, néven nevezték a dolgokat!
  Nem tudom mikor húzatják le velük is a redőnyt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolapélda

„Ugyanúgy örökbe lehet fogadni a mártélyi iskolát, ahogyan egy tevét az állatkertben." Tovább olvasom