Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Házi feladat

Jegyzet - "Ilyenkor mint a lufik röppennek fel az áldilemmák."
A hírlapíró abban hasonlít a mindenkori diákhoz, hogy szeptember elején mindig pontosan tudja, mi a feladata. Neki azonban nem a nyárról, hanem a tanévkezdésről kell írnia; a régi csont, úgy tűnik, annak ellenére megunhatatlan, hogy mócsing sem maradt rajta.

Persze a vesszőparipák és az örökzöld témák mellett mindig előkerül egy-egy újabb rágnivaló. Legalábbis kormányoldalon biztosan, mert hát mondani kell valamit. Ilyenkor mint a lufik röppennek fel az áldilemmák. Most például jól elvitatkozunk azon, hogy kell-e iskolaköpeny vagy sem. Aki most csöppen az országba, nyilván irigyli a problémánkat. Mintha ez lenne a legnagyobb bajunk, mikor nincs elég tanár vagy éppen túl sokat képeznek. Amikor pontosan nem eldöntött, hogy ki az oktatási intézmények fenntartója, a pénzről nem is beszélve, így hát nem is beszélnek róla. Arról sem, hogy a szülők jelentős többsége annak ellenére örül az iskolakezdésnek, hogy belerokkan a költségekbe, mert így legalább a nyári kallódás után megoldódik a gyerekfelügyelet és az -étkeztetés. Vagyis az idő ezen a kérdésen is könnyít.

Ehhez képest mellékes a köpenymizéria, és a „hány nemzedék használjon egy tankönyvet" probléma. (Persze főként az utóbbi nem mellékes, mert a tankönyv legalább annyira személyes tárgy, mint az iskolatáska.) De azon sem kell késhegyre menő vitát folytatni, vagy éppen a végtelenségig lehet izmozni rajta, hogy valóban megoldható-e teljes körűen a mindennapos testnevelés. Ezután a fenyegető veszély után az csak értelmiségi rinyálás, hogy az állami támogatással kezdő főiskolásokat és egyetemistákat röghöz kötik?

Nekem amúgy tetszik ez a köpenydolog. Komolyan gondoljuk mi, felnőttek, hogy a fiataloknak nem tiszta sor, melyik társuk szüleinek milyen vastag a pénztárcája? Amikor még azt sem tudni, mennyi pénz jut oktatásra, akkor tényleg az a legfontosabb, hogy mi alól lóg ki a lóláb? De hát mondani kell valamit, és ha valami nem lehet beszédtéma, akkor közénk dobják a régi csontokat.

Rágódjunk hát rajta, most ez a házi feladat!

Olvasóink írták

  • 1. macs 2012. szeptember 03. 11:48
    „Szerintem azt nagyon nehéz köpeny alá rejteni, hogy reggelente kit milyen kocsival hoznak suliba, ki hol lakik, kinek milyen telefonja, ipodja van. Ki hol nyaralt, télen hol síelt. Már megint egy gumicsont, amit nagyszerűen lehet rágcsálni, mert amíg rágcsáljuk nem foglalkozunk a problémákkal. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plakátfiúk

"Az ellenzék úgy viselkedik, mintha jobban ismerné a valóságot, mint a kormány, és több álláshelyet tudna teremteni." Tovább olvasom