Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Háztáji reneszánsz

JEGYZET - ˝Az ötlet több mint két évtized múltán is sikeres, és nem csupán a piacon.˝
Emlékszik még valaki az MDF-piacokra? Nem sokkal a rendszerváltást követően tűntek fel nagyvárosi parkolókban, üres tereken, s jellemzőjük az volt, hogy főként környékbeli agrártermelők kínálták ott portékáikat a bolti árnál jóval olcsóbban, amit a kereskedelmi lánc kiiktatása tett lehetővé. Szegeden is működött ilyen, jómagam vásároltam is az egyiken paradicsomot, paprikát. A piacokat azóta bezárták vagy más néven működtetik, az alapgondolat azonban időről időre feltűnik: érdemes a gazdák régi idők ízvilágát idéző, nem tömegesen termelt, mesterséges adalékanyagoktól mentes áruinak helyet biztosítani, mert ezeket egyre többen keresik.

Erre a gondolatra rímel a Mars téri piac akciója, amellyel legutóbb szombaton találkozhattak az arra járó vásárlók. Többek között mézet, húskészítményeket, szörpöt, bort, sajtot, lekvárt, zöldséget és gyümölcsöt vihetett haza két padsorról, aki kíváncsi volt a hagyományos agrártermékekre. Úgy tűnik, az ötlet több mint két évtized múltán is sikeres, és nem csupán a piacon. Aki tavaly kilátogatott valamelyik szegedi fesztiválra, onnan is vihetett haza hasonló, házias élelmiszereket – én például sajtot és gyümölcsbort vásároltam. Úgy tűnik tehát, a háztáji portékák, a kézműves termékek reneszánszukat élik. Ebben nyilván szerepet játszanak az elmúlt évek élelmiszerbotrányai, de az is, hogy egyre többen sétálnak idegenkedve a bevásárlóközpontok neonfénnyel megvilágított, végeláthatatlan pultsorai között.

Tavaly év végén írtuk meg: van keletje annak a mintegy 10 tonnányi káposztának, amit a maroslelei közmunkaprogramban foglalkoztatott 50 ember termelt meg és takarított be. Makói vendéglőknek, étkezdéknek heti rendszerességű beszállítói, mi több, egy szentesi savanyítóüzem is jelentkezett az áruért. Jutott a helybelieknek is, akik a községháza előtti parkolóban tartott káposztavásáron vehettek belőle. A faluban termesztenek tököt is, amelyből messze földön kelendő olajat sajtolnak, s épül az új piac. És sorolhatnánk még a hasonló példákat. A helyi terméket nem kell messzire szállítani, ami garancia a környezet kímélésére és az olcsóbb árra, ráadásul az ember tudja, kitől vette a levesbe valót, ami a bizalom alappillére. Az egykori rendszerváltó konzervatív párt a történelemkönyv lapjaira került, az MDF-piac eszméje azonban túlélte az idők viharait, és él tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódító Robinia

˝Védjük meg az akácot!˝ Tovább olvasom