Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Helló, világ

JEGYZET - "Amibe bele lehet kötni, abba mi bele is kötünk."
Amikor a diploma megszerzésének feltételévé tették a nyelvvizsgát, azon háborogtunk. Amikor most kiderült, hogy néhány szakon eltekintenének ettől, az lett a baj. Igazából olyan ez a dolog, mint a foci: mindenki ért hozzá, éppen ezért véleményt is formál a témáról. Lobogtatjuk a nem túl dicsőséges statisztikát, miszerint a magyarok nyelvtudásukkal a sor végén kullognak, és sürgetjük a megoldást, de mindenféle javaslat hamvába hal – mert amibe bele lehet kötni, abba mi bele is kötünk.

Fejlesszük az iskolai oktatást – de minek, ha ott úgysem tudják a nyelvet megtanítani?

Tanuljunk – de kinek van a különórákra pénze?

Támogassuk a nyelvtanfolyamokat – de ki ér rá iskolába járni még munka után, vagy ne adj' isten munkaidőben?

Kifogás tulajdonképpen mindig akad – és ez a legnagyobb baj. Azt gondolom, egyszerűen nem akarunk nyelvet tanulni. Kötelező? Akkor válasszuk az eszperantót. Semmire sem jó, de legalább megvan a papír, amit kérnek. Nagyjából ennyit ér a felülről vezérelt nyelvtanulás az örökké kiskaput kereső magyarnál.

Más kérdés persze, ha valaki valóban nyelvet akar beszélni. Nekik nem a papír számít, hanem az igazi tudás – mert beszélniük kell. Ők azok, akik már nem boldogulnak itthon, ezért hátrahagyva mindent a határon túl próbálnak szerencsét – legyenek orvosok, szakmunkások vagy pályakezdő diplomás munkanélküliek. Az ő példájukon látszik, hogy igenis bármikor és bármilyen körülmények között meg lehet tanulni egy nyelvet – ha valaki igazán akarja. Ilyenkor pedig sosincs kifogás.

Ez is egyfajta felülről adott motiváció, és ha belegondolunk, a nyelvtudás statisztikája nekik köszönhetően egyre nagyobb iramban javul. Lehet, hogy a jövő generációjának szeme előtt már az lebeg majd: a nyelvtudás az egyetlen kitörési pont. Így valószínűleg senkit nem kell majd győzködni arról, hogy tanuljon.

Kérdés, hogy erre az eredményre mennyire lehetünk majd büszkék.

Olvasóink írták

 • 3. eszpike 2013. október 16. 23:16
  „"Az eszperantó semmire sem jó" - ezt a mondatot olyan emberek szájából szoktam hallani, akik soha nem kerültek kapcsolatba az eszperantóval.

  Annak a több ezer diáknak viszont, aki a diploma megszerzéséhez nem hagyta magát lebeszélni az eszperantóról, kicsit más a véleménye. Ők már tudják, mennyi mindenre jó ez a nyelv, és azt is, hogy hol lehet használni - az egész világon :-)”
 • 2. eventoj 2013. október 15. 00:15
  „Tök jó dolog az eszperantó! - A cikk írójának sajnos tévesek vagy nincsenek információi az eszperantóról, pedig a www.eszperanto.hu vagy a vikipédia minden érdeklődő számára elég sok információt ad.

  Az eszperantó ugyanolyan élő nyelv mint a nemzeti nyelvek, minden országban beszélik, vannak eszperantóul könyvek, versek, filmek, zene, koncertek , tudományos- és szakirodalom - és ugyanarra lehet használni, mint a többi nyelvet: kommunikálni vele más emberekkel.

  Egyértelműen gazdaság-politikai okai vannak annak, hogy eddig még nem vált olyan tömegessé, amilyenné az előnyei miatt elvárható lenne, hiszen a nyelvhasználat elsődlegesen gazdasági érdek...

  Ha pedig a diplomával összefüggő nyelvvizsgakényszer miatt említjük az eszperantót, akkor célszerű eszünkbe jutnia annak a ténynek, hogy az eszperantó ismerete JELENTŐSEN megkönnyíti más nyelvek tanulását. Nem véletlen, hogy az eszperantó által megszerzett sikerélmény után nagyon sokan sikerrel folytatták a nyelvtanulást más nyelvek területén. (Forrás: nemzetközi kisérletek + eszperanto.hu)

  A logikus felépítése miatt az eszperantót lehet a leggyorsabban, a legkisebb ráfordítással megtanulni. Az elmúlt években kb. 30.000 diák élt ezzel a lehetőséggel, és nem csak a diplomáját vehette kézbe, de nyitottá vált az idegen nyelvekre, és megtette az első érdemi lépést ahhoz hogy valóban meg tudjon tanulni más nyelveket is.”
 • 1. Pandora 2013. október 14. 21:41
  „ezt mondogatom évek óta, mert én is ezt látom: a magyar ember lusta biflázni a szavakat. ami ragad, ragad, de egyébként le<moderálva>ja. tanuljon meg a világ magyarul! ez a szlogen, sajna :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási malacok

"A stratégia világos: ami nem ment előzetes regisztrációval, megy felvásárlással." Tovább olvasom