Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Hellóvín

JEGYZET - "Ennyi erővel szinte minden ünnepről lemondhatnánk."
Örök vita, hogy miért kell Amerikából importált ünnepeket Magyarországon is megünnepelni: a Valentin-nap mellett a halloween vált a közutálat tárgyává azok körében, akik szerint a „nem őshonos" ünneppel kár hülyíteni a népet, amely ilyenkor csak feleslegesen költi a pénzét.

Soha nem értettem egyet a fanyalgókkal – már csak azért sem, mert ennyi erővel szinte minden ünnepről nyugodt szívvel lemondhatnánk. A húsvéti nyuszit a németeknek, a csizmát megtöltő Mikulást egy római püspöknek köszönhetjük, mi több, a karácsonyt is a rómaiak vezették be. Vagyis aki azt mondja, ne vegyük át más népek szokásait, a vallási ünnepek felett is pálcát tör. Ami pedig – lássuk be – hülyeség.

A halloween, ahogyan a legtöbb ünnep, elsősorban a gyerekeknek jelent örömet. Ijesztő jelmezekbe bújni, denevér alakú gumicukrot rágcsálni és idegenekhez bekopogni, hogy „csokit vagy csalunk" – nekem senki ne mondja, hogy nem aranyos dolog. Nálunk, a környékbeli gyerekek minden évben összegyűlnek ezen a napon a játszótéren, és igaz, hogy a dolgot előre meg kell szervezni, hiszen a legtöbben nem tudnának mit kezdeni azzal, hogy egy sereg üvöltő gyerek követeli a lépcsőházban az édességet, de működik a dolog. Őket nem érdekli, hogy ez magyar szokás vagy nem – van egy jó buli, amelyből semmi pénzért nem maradnának ki soha.

Halloween még egy kicsit odébb van, a hónap utolsó napja. Töklámpásokat viszont már most is faragnak több rendezvényen – a hétvégén is tököléssel volt tele a város. Csak mondom: ez a kedves kézműveskedés is a boszorkányok, kísértetek és démonok ünnepéhez tartozik. Úgyhogy ha valaki nagyon szeretne pfujolni, ne virítson egy ijesztő tökfej a kertjében a következő hetekben – akkor se, ha ez amúgy meg már trendi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanyika

˝Kalapáccsal törnék el az ujjait.˝ Tovább olvasom