Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Helyben járás

JEGYZET - "Miért a kötelezően felszerelt költségmegosztó, ha az a lakók életét szemernyit sem könnyíti meg?"
Az állampárti idők egyik makacs hagyománya, hogy sokan még mindig azt hiszik, régen annyiba került a fűtés, a víz és a villany, amennyit kértek érte. A mostaniakhoz képest jelképes árat pedig akkor is bőségesen megfizettették velünk, illetve a szüleinkkel. Viszont közülük kevesen tudhatták, hogy akkor éppen ki járt jól. De a rendszerváltás alapvető tanulságát, hogy nincs ingyenebéd, nem akarjuk elfogadni. Ebben nyilván kulcsszerepet játszik az évtizedes beidegződés és az a tapasztalat is, hogy valaki mindig jól jár.

Merthogy olyan nincs, hogy valaki ne járjon jól. Hiába a kormányzatok megannyi emberbarátinak látszó ígérete, a zűrzavar változatlan. Hiába az egyre több jogszabály, már az sem világos, ami matematika. Pedig a számok (akárcsak a tények) makacs dolgok. Csakhogy felénk a kétszer kettő néha négy, de lehet három is vagy öt. Mindig annyi, amennyinek mondják.

Berzenkedhetünk ellene, de minek. A mindenkori hatalom mögé bújó szolgáltatók azt mondják a panaszkodóknak, mint egykor állítólag a néphadseregben: a parancsot nem lehet megb...ni. Előbb mindenképpen végre kell hajtani, utána jöhet az ellenvélemény. Előbb a kötelesség, aztán a jog. Értem én, hogy ennek így van értelme. De mindig? Mindig annak van igaza, aki éppen mondja? Ahhoz, hogy semmi se változzon, tényleg mindennek meg kell változnia.

Mindennek szemléletes példája az Olajbányász téri tizenegy emeletesben felszerelt távleolvasású költségmegosztó. Állítólag a lakók érdekeit szolgálja. Valójában azonban nem tudható, hogy csupán ettől a szerkezettől miért fizetnének az eddigieknél kevesebbet a távfűtésért, de akkor meg minek.

Mondják, olyan hangosan pörög a számlálója, hogy már-már a számlára költött forint csörgését is elnyomja. Még azok is, akik belátják, hogy nincs ingyenebéd, szóval ők sem értik, miért kell annyit fizetniük, amennyit. Miért kell egy számla megértéséhez különösen felkészült kódfejtőnek lenni? Miért a kötelezően felszerelt költségmegosztó, ha az a lakók életét szemernyit sem könnyíti meg? A távhőszolgáltatásról a nemrég tartott lakossági tájékoztatón – Hofi Géza szavaival – „a dolgozó megtudta, ami rá tartozik: semmit". Most itt tartunk. Azt hisszük, haladunk, de a helyben járás csak látszólag olyan, mintha mennénk.

Olvasóink írták

 • 5. vmagdi 2013. január 05. 23:44
  „ez egy humbug, a házhoz számított hőt a háznak ki kell fizetni, csak az arányok nem egyformák, a legfelsőbb szinten lakók kedvezményt kapnak, a legalsóbb szinten élők kedvezményt kapnak, a ház északi és (vagy nyugati vagy keleti oldala,most nem emlékszem melyik) szintén kedvezményt kap. DE. Amennyivel ők kevesebbet fizetnek, a többiek annál többet, mert rájuk osztják a kedvezményt, plusz ugye a közös helyiségek fűtésé. Na akkor megéri?
  Mivel a hőszolgáltatónak közvetlenül nem érdeke a költségcsökkentés, ezért egyetlen normális dolog lehet: leválni!”
 • 4. v.imre 2013. január 03. 22:02
  „Még egy lényeges, tisztázandó gondolat! Mi van akkor, ha a külső levegő hőmérséklet már 20 fok, beköszönt a tavasz? Valamennyi műszer ketyeg, számlál, hiszen a radiátorok is átveszik ezt a hőt, mintha a lakók ténylegesen igénybe vennék a távfűtést. Mikor állítja le a szolgáltató az elszámoltatást? A Magyar Közlönyben közzétett fűtési szezon végén? Ez a helyzet igencsak szubjektív, nemdebár?”
 • 3. v.imre 2013. január 03. 21:31
  „Kíváncsi vagyok rá, de nagyon, miként működik ez a számláló szerkezet felszerelve a radiátor oldalára? Fizikai érzékkel megáldva csak egyetlen relatív rendszer beállítást tudok hozzárendelni a ketyeréhez. Mindegyik műszer mondjuk 18 Celsius környezet fokra van állítva alaphelyzetben. Másképpen nem lehet. De kérdezem, ki és mennyire állította be a műszerek alapállapotát? Ez egy gyári beállítás? Minden felszerelt ketyerénél azonos? Ha pedig a környező lakások "segítségével" fűtés szándékom nélkül nálam mégis tartósan 22 fok van, akkor ennyi lesz a radiátorom hőmérséklete akkor is, ha teljesen le van zárva. Mert hiszen átveszi a helyiség hőjét. És akkor bizony a műszerem tartósan regisztrálja ezt a 4 fok különbözetet, mintha ténylegesen fűtenék, a rendszeremben áramolna a melegvíz. Nos ez az alkalmazott elv téveszti meg a lakókat. Mert azt gondolják, hogy őket valaki becsapja. Van ennek a rendszernek így egy erkölcsi kompenzáló összefüggése: rám is hárul teher abból, hogy a szomszédaim tartják melegen lakásomat.”
 • 2. macs 2013. január 03. 10:47
  „Elfogadom, hogy a lakók nem kérték a mérők cseréjét, de azt nem tudom elfogadni, hogy a szolgáltató, mielőtt felszerelte, miért nem magyarázta el a működésüket? Az emberek nagy része meg van róla győződve, hogy átveri őket a szolgáltató. Nem értik a számlákat, de néha az az érzésem nem is akarják érteni, mert ha érteni akarnák, biztosan megkeresnék azt, aki megmagyarázná nekik. :-)”
 • 1. csonakos 2013. január 03. 09:13
  „Jó meglátás! Azonban már azt is tudjuk nem az árakat kellene csökkenteni! Végre európai béreket is kellene az európai árak mellé rendelni! Bizony régen tudtuk, nem vagyunk megfizetve rendesen mert az állam gondoskodik rólunk! Most, egy jól látható réteg jár mindig csak jól! Hol marad a győztes, győztes elmélet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép kilátás

"Azt mondják, a jóhoz hamar hozzászokik az ember. Szerintem a rosszhoz is ugyanolyan hamar." Tovább olvasom