Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Helyi érték

"Most, 2006-ban az ellenzékiek a kormányra fogják minden bajukat, a kormánypártiak magukat dicsérik minden elköltött közforintért. Egy biztos: Debrecen, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Mórahalom ellenzékből is tudott fejlődni. De mindenütt úgy érezték, a kormánypártiak könnyebben kaptak pénzt."
Rekordösszegben fejlesztenek Szegeden – kommunikálja folyamatosan a város vezetése. Ez csak úgy jöhet ki, hogy évente betervezik a csatornázást, de annak költségeit aztán nem fizetik ki: a következő évben is számolnak vele.

Hatalmas fejlesztéseivel kérkedik Debrecen is. Olyan intézményeket avattak föl, amelyek egyértelművé teszik, a városok versenyében számukra a Budapest utáni második hely a cél.

A Fidesz-időket tekintve egyértelmű, hogy rengeteg állami pénz jutott mindkét városnak, de Debrecen rendre nagyobbat szakított. Párhuzamosságok bőven vannak: sportcsarnok, sétálóövezet, élményfürdő. Az utóbbi éveket nézve az látszik, Debrecen magas-, Szeged mélyépítésben jobb. Ők konferencia-központot, múzeumot avattak, itt csatorna került a földbe.

Debrecen 2002-ben ellenzéki polgármestert választott. Kósa Lajos azóta nem győzte hangsúlyozni, céljaikat mennyire nem támogatta a kormány. Ha nincs a Keviép nevű építő cég – amely ugyanolyan sok megbízást nyer ott, mint a Délépítő Szegeden –, akkor lőttek a nagy terveknek. Kósa azonban ment előre, állami pénz nélkül is építtetett – majd részletekben fizeti ki.

Ezzel szemben Szeged vezetői szinte csak olyan beruházást vállaltak fel, amelyhez adódott valamilyen állami vagy uniós pénz. A szocialisták uniós forrásokat elígérve dolgozták ki 2006-os választási programjukat is.

Eszerint Szeged fölzárkózhat Debrecen mellé, hiszen közlekedésfejlesztésre, klinikára, konferencia-központra remél pénzt. Debrecen meg hamarosan behozhatja lemaradását csatornaügyben, bár a számlát már a következő kormány állja. Ez jól is van így, a régióközpontok egyenletes fejlődése legyen a cél!

Néhány nap, és az országos választáson rengeteg helyi ember, polgármester próbálkozik. A Fidesz 2002-es szegedi buktája jól mutatja: a helyi közélet és az országos politikacsinálás „összeér", hat egymásra. Most, 2006-ban az ellenzékiek a kormányra fogják minden bajukat, a kormánypártiak magukat dicsérik minden elköltött közforintért. Egy biztos: Debrecen, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Mórahalom ellenzékből is tudott fejlődni. De mindenütt úgy érezték, a kormánypártiak könnyebben kaptak pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öcsi bácsi 79 éves lett

"A valaha élt leghíresebb magyar sportember, Puskás Ferenc, mindenki Öcsije, a fiatalok Öcsi bácsija… Tovább olvasom