Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Hentesbárd

JEGYZET - "Dőreség volna megfeledkeznünk arról, hogy ez nem német specialitás."
Az ember lassanként már fel sem kapja a fejét, ha azt hallja: Nyugat-Európában szerencsét próbált magyar munkavállalók háborognak, amiért nem kapták meg a bérüket. Most éppen a hentesek, akik egy német közvetítőn keresztül vállaltak munkát egy húsfeldolgozó üzemben, és miközben a német és a magyar közvetítőcég vitatkozik, egy dolog biztos: háromhavi kemény munka után hoppon maradtak. Az egyik országos hetilap több hasonló esetet említve azt írja: a német közvetítőcégek kizsigerelik a kelet-európai munkásokat. Teljesíthetetlen normákat szabnak, a szállásért és egyebekért fizetendő díjat aránytalanul magas összegben állapítják meg, a végén aztán különböző kifogásokra hivatkozva nem fizetnek semmit.

Felháborító? Természetesen az, de dőreség volna megfeledkeznünk arról, hogy ez nem német specialitás. Akinek hirtelen nem jut eszébe hazai példa, annak segítségképpen két eset a környékünkről: az M43-as egy szakaszát csaknem visszabontották, miután a csődvédelembe menekült Szeviép Zrt. nem fizette ki alvállalkozóit, Makón meg a fürdő bejáratának eltorlaszolására készültek azok a munkások, akik a városközpont felújítását szervező cég és a városi önkormányzat közti elszámolási vita miatt nem jutottak a pénzükhöz. Amikor a Németországban transzparenseket emelő húsipari dolgozókkal szolidárisak vagyunk, jussanak eszünkbe ők is.

Mit lehet ez ellen tenni? Akik értenek hozzá, azt mondják, átlátható szabályozásra van szükség, akik meg átéltek már hasonlót, azt, hogy tábla helyett hentesbárdot kellene lóbálni a cégvezető orra előtt. Egy biztos: a Pforzheimben autóban éjszakázó magyar, köztük makói szakmunkások elszántak, s azt mondják, a pénzük nélkül nem jönnek haza. Nem tudni, mennyi az esélyük a sikerre, de reflektorfénybe kerültek. Ez talán segít abban, hogy legalább egy kicsit tisztábbak legyenek a munkavállalással kapcsolatos viszonyok itthon és külföldön egyaránt.

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. szeptember 05. 00:01
    „Szoktam mondani, hogy a magyar főnöktől menten meg mindenkit az Isten.
    Van olyan holland cég ahonnan menekülnek a magyar kamionosok, mióta magyar nyelvű díszpancser uralkodik rajtuk!”
  • 1. havranek 2013. szeptember 04. 22:05
    „Vajon mit tesz a Magyar külképviselet ? Mert ezen állampolgároknak a határon túl sérültek az érdekeik !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasiskola

"Be akarják bizonyítani, hogy az egyszer már megbukott központosítás az üdvözítő." Tovább olvasom