Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Hétfejű igazságszolgáltatás

"Számításunk szerint 6-7 milliárd forintot költöttek, költenek Szeged új igazságügyi negyedére, amely 2010-től hét helyen működik majd a városban."
Pár hónapja igekötőkkel bűvészkedve jelentette be a kormány, hogy egyelőre kútba esett a Nyugati pályaudvar mögé tervezett kormányzati negyed terve. A hivatalos kommunikáció szerint ugyanis nem le-, hanem megállították az új minisztériumi komplexum felépítését. A beruházás elodázásában komoly súllyal esett latba, hogy ingatlanpiaci szakértők szerint a tervbe vett 103 milliárd forintnál csak jóval kevesebbért értékesíthetők a kormányzati negyed miatt kiürülő ingatlanok, márpedig ebből a summából fedezték volna részben a komplexum 140 milliárdos költségét. Mivel már akkor megszorításos időket éltünk, a kormány elállt a grandiózus tervtől, és három évre elodázta az új hatalmi központ felhúzását.

Hogy ez miről jutott eszembe? A Szegeden tervezett új igazságügyi negyedről, ami sokkal közelebb áll a megvalósításhoz, mint a kormányzati negyed. Igaz, a Tisza partján nem egy, hanem hét helyszínen működne 2010-től az igazságszolgáltatás. A tények ismeretében érthető, hogy lépni kell az ügyben, hiszen a Széchenyi téri igazságügyi palotában már nem férnek el, egymás sarkát tapossák az alkalmazottak és az ügyfelek. A városi bíróság elnöke például öt főben maximálta a polgári-büntető kezelőirodán egyidejűleg jelenlévő ügyfelek számát. Tele a pince ügyiratokkal, amiket kötelező megőrizni, egykori cellákból kialakított irodákban dolgoznak a harmadik emeleten. Szóval nagy a zsúfoltság, pedig vannak, akik már évekkel ezelőtt elhagyták a Széchenyi téri épületet.

Például a táblabíróság, amely egymilliárd forintért vásárolt ingatlant a Sóhordó utcában, amit aztán közel 600 millió forintért korszerűsített és bővített. Hogy aztán – ahogy arról nemrégiben beszámoltunk – 60 millióért mindent megjavítson a három éve átadott székházán, ahol minden elromlott, ami csak elromolhatott. És akkor maradjunk a számoknál! A egykori Juhász Gyula Művelődési Központért felújítással együtt 450 milliót fizetett a Fellebbviteli Főügyészség. A régi Sajtóház rekonstrukciója 500 millió forintjába kerül a megyei főügyészségnek és a nyomozó ügyészségnek, vagyis nekünk, adófizetőknek, lévén, hogy az igazságügyi szervek saját költségvetésükből – vagyis a mi adóforintjainkból – állják a felújítási munkálatok költségét és az épület működtetését. A Széchenyi téri igazságügyi palotát több milliárd forintért újítanák fel.

Számításunk szerint 6-7 milliárd forintot költöttek, költenek Szeged új igazságügyi negyedére, amely 2010-től hét helyen működik majd a városban. Elgondolkodtató, hogy az Ady téri tanulmányi és információs központot 8 milliárdért építették fel.

Olvasóink írták

  • 1. Edömér 2008. szeptember 17. 00:11
    „De hisz az adó arra való - többek között -, hogy közügyeink intézését, azok tárgyi és személyi feltételét az állam biztosítsa!
    Mi ez a hánytorgás?
    Már annyiszor elméláztam: mi lenne velünk, ha a 19. sz. utolsó harmadától a 20. sz. huszas éveinek közepéig nem épültek volna fel középületeink, vajon hol tanítanának, "miben" működnének a bíróságok, az ügyészségek, a színházak, stb.
    Ne tessék már ezen dolgokat ilyen gosztustalanul felvetni. Akinek nincs mit adni uzsonnára a gyermekének holnap, az nyilván felkapja a fejét, és nemtetszését nyilvánítja. És ha nem költenénk a középületekre, akkor tudna mit adni uzsonnára a gyermekének a most háborgó szülő?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélytelen oszlatás

"Az előrehozott választások kiírásából csak a Fidesz és lehetséges koalíciós partnere jöhetne ki… Tovább olvasom