Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Hétköznapi csodák

"Szegednek kulturális fővárosi cím nélkül sem kell szégyenkeznie programkínálatával."
Megállít az utcán egykori évfolyamtársam, és azt kérdi, mit szólok, mi van itt. Azt gondolta, a két választás után mindenki beletörődik majd abba, amibe bele kell. A győztesek megkérdőjelezhetetlen felhatalmazásukkal nagyvonalúan kormányoznak, a szocik meg magukba szállnak, gondolkodnak kicsit azon, mit rontottak el az elmúlt nyolc évben. Túl naiv volt, belátja, már megint. Újra egyre hangosabb a politikai kardcsörte, nem győzi kapkodni a fejét. Alaposabban olvassa az újságokat. Többet nézi a tévében a politikai kibeszélőshow-kat, mint a kampányban. Abszurdisztán ez – csóválja a fejét. A napi robot és a politikai cirkusz figyelése mellett alig jut ideje mozira, színházra, egy jó könyvre.

Sokan vagyunk így – és sokat vesztünk. Én is csak akkor döbbentem rá, amikor benéztem egy próbára a nagyszínházba, ahol a jövő héten induló nemzetközi operafesztiválra készül Juronics Tamás és Pál Tamás vezetésével a szegedi társulat. Gondolhatnánk, a Traviata lerágott csont. A rengeteg hangfelvétel, videó – különösen Anna Netrebko és Rolando Villazón világra szóló salzburgi remeklése – után mi újat lehet még Verdi slágerével mutatni. Juronicsék boszorkánykonyhájában azonban rotyog a varázsfőzet. Meghallja az ember a Moszkvából jött szopránt, Maria Pakhart és hazai versenyzőtársát, Balczó Pétert – és elámul. Ebben az elmebajos országban is vannak még hétköznapi csodák. Lehet így is. Világszínvonalon.

Muzsikus ismerősöm hívja fel a figyelmemet a jövő héten zajló másik szegedi fesztivál, a dzsessznapok amerikai világsztárjára, Wallace Roney-ra, aki még Miles Davistől tanult trombitálni. Aki nem ismerné, hallgassa meg valamelyik videóját az egymilliárdodik regisztrált felhasználóját tegnap ünneplő YouTube-on. Nem semmi. Kihagyhatatlan.

A konzervatívnak tartott opera és a liberálisnak mondott dzsessz világszínvonalú produkciói találkoznak jövő héten Szegeden. Azt is hozzátehetjük: a következő szombaton akár Netrebkóval nézhetjük élőben New Yorkból a Don Pasqualét. A hónap végén meg Kocsis Zoltánt és a Nemzeti Filharmonikusokat hallgathatjuk a színházban.
Szegednek kulturális fővárosi cím nélkül sem kell szégyenkeznie programkínálatával. Ha zsong a fejünk a politikától, legalább tudunk mivel relaxálni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkünk dala: a hit

"Lassan az ember szó jelentését is feledve. Amikor már egy mosoly, kedves szó is reményt, hitet adhat." Tovább olvasom