Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hétköznapi hősök

JEGYZET - "És a sok szeretet, a sok törődés előbb-utóbb visszajár."
Miért pont velünk történik ez? Mit követtünk el, amivel kiérdemeltük a sorsunkat? – kérdezik sokan, amikor valakivel baj, ne adj’ isten tragédia történik a családban. Egy baleset, egy betegség nemcsak az elszenvedő, hanem a rokonság energiáját és kitartását is próbára teszi.

Szerencsére Dávidnak, az aortaszűkülettel és lyukas szívvel született vásárhelyi fiatalembernek van egy Terikéje. A nagymama, akire bármilyen kilátástalannak tűnő helyzetben számíthat. Aki minden tőle telhetőt megtesz, hogy az unokája meggyógyuljon, vagy ha nem is gyógyulhat meg tökéletesen, minél boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtté válhasson. És a sok szeretet, a sok törődés előbb-utóbb visszajár. Kollégám írását olvasva úgy érzem, ma már inkább a 17 éves, több kemény műtéten átesett fiú aggódik a rokkantnyugdíjas nagymamájáért. Szakmát szerez, és miközben a jövőjét tervezgeti, nem feledkezik meg Terikéről sem. Ha külföldre megy, őt is viszi magával. Őt, akinek annyi mindent köszönhet: azt, hogy egyengette az útját, mellette állt a legnagyobb krízishelyzetekben, és önmagát háttérbe helyezve munkálkodott azon, hogy ennek a fiatalnak minél jobb élete legyen.

Empátia, vagyis beleérző képesség. Éppen ez az, amit gyakran hiányolok ma a hétköznapi életből. Kiábrándító volt például, amit néhány hete láttam munkába menet Szegeden, a Rókusi körúton, a jelzőlámpás körforgalomnál. Egy autóvezető kipattant a kocsijából, és torkaszakadtából üvöltött valakire. Nem tudom pontosan, miért, talán mert nem engedte besorolni a kívánt sávba. A kiáltozó férfi nagy egója ezt már nem tűrhette. Ebben a másokon átgyalogló, bármi áron önmegvalósító életben kellenek a jó példák.

Terike példája ilyen. És tudom, hogy sokan vannak még így, csak nem tudunk róla, hogy micsoda áldozatokat hoznak napról napra valakiért, szeretetből. Ők azok a hétköznapi hősök, akik képesek megszépíteni mások életét. Apró figyelmességekkel, amelyek igazán naggyá teszik őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy lehet?

"A választás hiába szabad, ha nem lesz fair." Tovább olvasom