Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Hétköznapi karácsonyok

"A díszkivilágítás is szükséges – ünnepen, vagy a gazdasági haszon miatt."
A várost borító fényburát messziről látni, de Hódmezővásárhely díszesen kivilágított tornyait és a sárgás fényporukat a semmibe szóró utcai lámpákat takarják az ártéri fák csúcsai. Algyői Tisza-parti házunk erkélyéről nézelődve a fényszennyezés nagyságát ugyanúgy érzékelem, mint a csillagos ég szédítő gyönyörűségét. Az egyik, a 16 kilométerre lévő nagyvárost buraként borító mesterséges fény példa a pazarlásra. A másik, a csillagokkal teleszórt égboltozat példa a természetes szépség pazar látványára. A mesterséges elnyomja a természetest: a vakító fények és a városokat borító narancssárga köd miatt csillagmentes az égbolt – a metropoliszokon belül. Hogy mi mindent veszítenek, tán nem is tudják az ott lakók. Most, a totális válság mélységes kútjába tehetetlenül zuhantunkban – ha szerencsénk van – rádöbbenünk, mi az érték és mi a felesleges, a sallang. Eljött a haszonelvűség ideje.

A válságban mint a legfőbb mostani rosszban az egyetlen jó, hogy kénytelenek vagyunk újragondolni eddigi szokásainkat. Például hogy fölmérjük, mi az, ami luxus, illetve amivel spórolhatunk. Takarékoskodási forrás lehet a mesterséges fényforrás is.

Az esti utcai világítás persze kell. De nem olyan lámpatestből, amely fölfelé irányítja a fény jelentős részét, mert az pocsékba ment energia. Ellenben a jól megtervezett és telepített világítótestekkel jelentős elektromos energiamennyiséget takaríthatnánk meg, miközben látni engednénk az égitesteket is. A díszkivilágítás is szükséges – ünnepen, vagy a gazdasági haszon miatt. A fénybe öltöztetett épület lehet turistalátványosság, ezért pénzt fialó vonzerő. Ugyanakkor önmagáért tetsző szépség is – például a szegedi vasútállomásról, vagy a Cserepes sorról egyformán látszó dóm fényesen hegyesedő kettős tornya. De fölösleges a díszfény – mondjuk késő éjjel és kora hajnalban, amikor már a turista is nyugovóra tért. Mint ahogy a karácsonyi ünnepi díszeket és fényeket is szükségtelennek tartjuk a szürke hétköznapokon.

Illetlen is a luxus most, az általános elszegényedés idején. Irritál, mint a válságról szóló konferencia előadóját és sleppjét sokfogásos vacsorával traktálni. Vagy luxusszálloda építését uniós és hazai közpénzből támogatni akkor, amikor még az üdülési csekk is a válság áldozata lehet. Persze hiba lenne úgy általában minden fejlesztést leállítani a válságra hivatkozva. Sőt! Indokoltnak látszik pénzzel életben tartani a kutatás-fejlesztést. Az ide pumpált milliárdok ösztönözhetnek arra is, hogy a meglévő dolgokat másképp rakjuk össze és használjuk. Ez maga az innováció! Az ötlet, amiből a piacon jól eladható termék lehet – például fényszennyezésmentes fényforrás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar nemzet meg a magja

"Felénk a nemzettest leginkább józan észre vágyik, meg arra, hogy a radikális kalandorok és… Tovább olvasom