Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Hétköznapi matek

"Olyan példákra sajnos még egyik évben sem bukkantam, amelyek például a kamatos kamat kiszámítását mérték volna fel."
Ha egy országban nem tudnak számolni, sokat lehet lopni. Már nem tudom, kitől hallottam, vagy hol olvastam ezt a bölcsességet, de megragadt bennem. És persze rögtön eszembe is jutott tegnap reggel, amikor az országban mintegy 95 ezer fiatal nekigyürkőzött a matematikaérettségi-feladatok megoldásának. A feladványok között természetesen ott voltak a szokásos, élettől elrugaszkodott, ám az írásbeli előtt kellőképpen begyakorolt feladatok.

Olyan példákra sajnos még egyik évben sem bukkantam, amelyek például a kamatos kamat kiszámítását mérték volna fel, vagy azt a gyakorlati tudást kérték volna számon, amely a bűvös THM jelentésének feloldásában segített volna. Ezért a most érettségizők is ugyanolyan boldogan és optimistán fognak majd eladósodni, akárcsak a szüleik tették, évtizedekre megnyomorítva magukat. Mert mindent elhisznek majd az első üzletkötőnek, aki az útjukba akad.

Ismerősöm például, aki családjával egy garázsbolt bevételéből él, és elvben számolni is tud, még egy évvel ezelőtt büszkén mutatta új, 8 milliós terepjáróját, amelyért havonta „csak" 80 ezer forintot kellett törleszteni. Azt mondta, „munkára ideális" a kocsi, meg hát szép is, és miért ne érdemelné meg a kényelmet – tette hozzá. A kisbolt persze akkor se termelt ki havi 250 ezer nettónál többet, tulajdonosa mégis úgy gondolta, neki ez jár, és az ügynök is meggyőzte, az élet szép, a bevételeink csak emelkedni fognak. Naná, hogy nem arra figyelmeztette, addig nyújtózkodjon csak, ameddig a takarója ér. Az autót azóta „elvitte a bank", a törlesztőrészlet ugyanis 140 ezerre emelkedett, a kisbolt forgalma pedig a felére csökkent.

Azt is megfigyeltem, hogy akinek a középiskolai matematika magas volt, milyen könnyen elboldogult az életben. Mindig tudta a forint napi árfolyamát dollárban, márkában, később euróban. Fejben kiszámolta, mennyit nyer, ha nem itt, hanem ott veszi a valutát, hogy külföldön mikor éri meg készpénzben, mikor bankkártyával fizetni, és mindig tudott a mobiljához olyan csomagra szerződni, amellyel a legolcsóbban telefonált és SMS-ezett. Ő viszont ma is simán megbukna a középiskolai matematikaérettségin.

Olvasóink írták

 • 6. Celtis 2009. május 07. 11:34
  „"Fejben kiszámolta, mennyit nyer" [...] "Ő viszont ma is simán megbukna"

  Ha fejben háromjegyű számokkal képes osztani, és fejben megoldani egy elsőfokú egyenletet, nem hiszem, hogy simán megbukna. A jegyzet írója egyszerűen egymás után pakolt egy rakás szót, amelynek se füle, se farka, se értelme.”
 • 5. No.6-Sy 2009. május 07. 08:41
  „"Ezért a most érettségizők is ugyanolyan boldogan és optimistán fognak majd eladósodni, akárcsak a szüleik tették, évtizedekre megnyomorítva magukat. Mert mindent elhisznek majd az első üzletkötőnek, aki az útjukba akad."

  A cikk kicsikét rosszindulatúcska, kicsikét "úgyse"-felhangú, kicsikét kesernyés - de így a mienk, ugye? Vajon ezt szeretné, vagy ettől tart? A következő generáció sem lesz jobb, mint az övék...hát, ha nem nevelik, nem bíztatják, eltapossák az álmaikat, elkötözik a szárnyaikat, akkor valóban nem. És vajon kinek a felelőssége az, hogy a következő generáció az előzőnél mindig kicsit jobb, erősebb, okosabb legyen; magasabbra, távolabbra és szabadabban szárnyalhasson, mint az előzőek? Na vajon kiké?

  A cikkben ok-okozatként sejlik az, ami egyébként egymástól távol álló jelenség, jelesül: a hiszékenység és az elemi számolási képesség (ami még közel sem matematika).

  Nem az ember esik bele lépten-nyomon csalók, szélhámosok és "bombatutibiztossiker-üzletkötők" csapdájába, aki kettes volt matekból (nem beszélve arról, hogy tanárfüggő az, hogy ki milyen jegyet kap, de emberfüggő az, hogy ki képes később is tanulni, rugalmasnak maradni, élete végéig), hanem az, aki vakon elhisz mindent a másiknak. Ennek a gyökere sokkal inkább keresendő a szülői házban, mintsem a matektanárban.”
 • 4. murarz 2009. május 06. 23:38
  „Kedves Fekete Klára!

  Gondolom a cikk megírása előtt figyelmesen áttanulmányozta az eddig megírt matematika érettségi feladatsorokat. Valószínűleg elkerülte a figyelmét a 2008-as év. Az Ön által hiányolt témakör érinti a 2008. májusi feladatsor 17-es, valamint a 2008. októberi feladatsor 15-ös feladata. Éppen a kétszintű érettségi rendszerének bevezetése óta közelednek az érettségi feladatok a "való élethez"”
 • 3. misztral 2009. május 06. 18:46
  „Ez lenne az életben való boldogulás receptje: "azt is megfigyeltem, hogy akinek a középiskolai matematika magas volt, milyen könnyen elboldogult az életben" ?!”
 • 2. napier 2009. május 06. 18:03
  „és az őszi érettségi 15. feladatát is!”
 • 1. napier 2009. május 06. 17:33
  „Fogalma sincs, miről beszél ... Javaslom a cikk írójának, nézze meg a tavaly májusi középszintű matematika érettségi 17. feladatát. És ha már ott van, a 16. feladatot is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozzánk tartoznak

"Biztos vagyok benne, lelkük van a köztéri óráknak, lakjanak bár templomtoronyban, városháza csúcsán… Tovább olvasom