Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Heuréka!

"Ez a mi nagy lehetőségünk: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar."
A legfontosabb és legértelmesebb kérdés, amit ma feltehet magának egy ember, egy város, egy térség, egy ország, hogy mit tudunk jól csinálni? Az erre adott válaszokból lehet ugyanis megvarrni azt a kabátot, amelyhez a gombokat már jóval könnyebb lesz összeválogatni.

Okostojás bekiabálók morognak állandóan, miért nem jön termelő beruházás Csongrád megyébe. Maguk sem tudják, mit akarnak, valamilyen mütyürgyártásra gondolnak. Három dolgot nem vesznek figyelembe.

Egy. A világ nagy cégei az ilyen üzemeiket már rég Ázsiába telepítették, ahol munkaerő százmilliós nagyságrendben áll rendelkezésre – pár marék rizsért. De ha majd egyszer ők is öntudatra ébrednek, ott van Fekete-Afrika... Persze meseautókról is lehet álmodozni, de nyugodjunk már bele, a járműgyártásnak, a gépiparnak nincsenek komoly hagyományai Csongrád megyében.

Kettő. Az Európai Unió legfrissebb jelentése szerint az EU-tagállamok GDP-jének 70 százalékát a szolgáltatási szektor állítja elő, és a munkavállalók 68 százalékát foglalkoztatja; az újonnan létrehozott állások 96 százaléka szintén ebben a szektorban keletkezett.

Három. S ez a legfontosabb. Lehet, sőt kell is termelő munkahelyeket emlegetni, de előbb tessék feltenni a legfontosabb kérdést: miben is vagyunk jók mi, Csongrád megyeiek? Csak bele kell lapozni legfrissebb lapszámainkba: 2010 legjobb márkája lett a Pick, eredetvédelmet kapott a szegedi paprika, a Szegedi Biológiai Központ a Magyar Tudományos Akadémia legnagyobb intézménye, a gabonakutató szakemberei még a vörös-iszappal szennyezett devecseri, kolontári földekbe is termékeny életet tudnának lehelni; tegnap meg Ennivaló Dél-Alföld címmel gasztronómiai csodákkal kápráztattuk el a fővárosiakat.

Heuréka! Hát ez a mi nagy lehetőségünk: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Ehhez vannak kiváló természeti adottságaink, hagyományaink, tudásunk, nemzetközi színvonalú felsőoktatási és tudományos hátterünk – és talán lelki ráhangoltságunk is. A jót persze jól is kell csinálni! Itt vannak előttünk a minták, jó szelet vettek a zászlóshajók, húz a Pick, a Hungerit, vagy a magas hozzáadott értékű zöldség-gyümölcs gazdálkodásban a szentesi Délkertész – ezek a mi Audijaink, Mercedeseink, Opeljeink, Suzukijaink. És ehhez még vegyük hozzá másik nagy természeti erőforrásunkat, a termálvizet is, amely az alternatív energiafelhasználáson túl „hajtóanyagot" biztosít a világ legdinamikusabban fejlődő iparágához, a turizmushoz is.

A kabát tehát megvan, rá gombot varrni is tudunk, csak bízzunk önmagunkban.

Olvasóink írták

  • 2. JózsaJ 2010. november 06. 19:39
    „Na ez már igen, Feri. Ráadásul a jó mezőgazdaság a legjobb környezetvédelem. Majd mindehhez azért a vizet is oda kell szervezni. Ölel: J. Jani”
  • 1. varadipal 2010. november 06. 10:04
    „Bravó. Feltalálták a melegvizet, a hideg puskaport és a spanyolviaszt. Egy a baj az új találmánnyal: dolgozni kell vele, és nem a támogatásért sírás krokodilkönnyeivel kell locsolni a vetést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálypénz

"Ez ugyanúgy félrecsúszott a végén, mint Blázsik Patrik alapítványi támogatása." Tovább olvasom