Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Hibás, hibásabb, leghibásabb

"Egy landolás balesetmentes biztosítása elvileg nem tartozik a rendkívüli események közé."
Talán a háromszoros világbajnok Forma–1-es autóversenyző, Nelson Piquet mondta pályafutása végéhez közeledve, hogy Monte Carlóban versenyezni olyan, mintha egy konyhában bicikliznél – nem is tudott soha nyerni a törpeállam futamán. Hasonló „konyha" lehet a szegedi repülőtér, a két főút közé beszorított leszállóhely. Kinn van persze a tábla az 55-ös főúton, amely a légi forgalomra figyelmeztet, de amikor már fél méterre van az autótól egy gyakorlatilag hangtalanul suhanó vitorlázórepülő, akkor már csak reménykedni lehet abban, hogy valahogy megússzuk a karambolt. A kamionsofőr nem úszta meg csütörtök este.

Valószínűleg nem ússza meg az ausztrál sportoló sem, aki a bérelt gépével elkaszálta a vétlen teherautóst. Élete végéig ezzel a teherrel kell élnie, azon sem csodálkoznék, ha jó ideig, talán soha többet nem ülne vitorlázórepülőre.

Hogy az eljárás végén ő lesz-e a bűnbak, most még nem tudható. Az biztos, hogy hibázott, hiszen rosszul mérte fel a magasságot. Személy szerint legalább annyira sajnálom, mint a kamionsofőrt és annak szeretteit, hozzátartozóit.

Ugyanakkor el lehetne gondolkodni azon is, hogy egy ilyen világesemény megrendezésekor miért nem merült fel a szervezőkben, hogy a rendőrséggel együttműködve lezárassák az 55-ös főutat. Az is egyértelmű, hogy a vitorlázórepülők pilótái imádják Szegedet, hiszen számos nagy versenyt tartottak már itt, ám a csütörtök este történtek után talán joggal várhatja el azt minden szegedi, hogy amíg nem lehet biztonságosabbá tenni a versenyt, addig ne tartsanak több ilyet a csongrádi megyeszékhelyen. Persze bárhol lezuhanhatnak ezek a „széljátékok", de egy landolás balesetmentes biztosítása elvileg nem tartozik a rendkívüli események közé.

És persze azért is nagy kár, hogy a világbajnokság emiatt háttérbe szorul, a balesettel és annak utóéletével lesz tele a média. Pedig itt azért zajlik egy világverseny, amelynek résztvevői idén sajnos nemcsak Szeged jó hírét viszik haza magukkal, hanem ennek a balesetnek a szomorú emlékeit is.

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2010. július 31. 11:27
    „Mindkét oldalt (Vitorlázás, kamion) ismerem!
    Ítélkezés helyett a kollégám felépüléséért aggódom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzalmas temetés

"Ha nem akarta a harmadik gyermeket, akkor miért hordta ki?" Tovább olvasom