Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Hibás termék

JEGYZET - ˝Nem biztos, hogy jó irány a mai Magyarországon a szociális lakópark.˝
Gyurcsány a hibás, mondja a kormányoldal a devizahitelesek megmentésére született ócsai lakópark-beruházás kudarcára. Az ellenzék ezen kínjában nevet, s nincs igazán ideje leütni a magas labdát, hiszen a múlt hét fő hírével van elfoglalva, hogy visszahívtuk az oroszokat. Meg hogy a 300 forintos vizitdíjról népszavazást kellett tartani, ezt a háromezer milliárd forintos paksiatomerőmű-elköteleződést meg letárgyalta néhány ember, oszt jó’ van.
Pedig a kormányerő logikája hibátlan, ha – mint tudjuk – a devizahitelekért a még mindig gyakran emlegetett elmúlt nyolc év a hibás, akkor a lakóparkért is, ami csak következmény. A segítő szándékot kellene értékelni, nem azt, hogy balul ütött ki. Szerintem meg hibás termékkel próbálták kijavítani a hibás terméket, de lehet, hogy ez csak az én véleményem.

Azt, hogy a devizahitel hibás termék, magától Orbán miniszterelnöktől tudjuk, s csak az bizonytalanít el bennünket, hogy a Kúria jogegységi döntése szerint azért nem annyira hibás. Az ócsai lakóparkot viszont egyszerűen elkúrták – hogy Gyurcsány exminiszterelnök más ügyben elhíresült durva szóhasználatával éljek, ha már a regnálótól is idéztem.

Az ellenzék elmondott már mindent az elmúlt évben a lakóparkról, tehette, hiszen a kezdeti lendület megtörése után hamar látszott, hogy ez egy elbaltázott beruházás. Méregdrága gettó, zsákutca. Bennem mindvégig az öregotthon párhuzam motoszkált, oda is be lehet költözni, kifelé azonban döntő többségében már lábbal előre viszik az embert.

Első körben a nem teljesen reménytelen helyzetű, a körülményekhez képest ambiciózus, bajba jutott családok megsegítése, beköltöztetése volt a cél, de azoknak több eszük volt. Tehették, hogy nem mentek, hiszen az árfolyamgát jelentős kiszélesítésével, az adósok lakásait megvásárló eszközkezelővel a kormány menet közben maga kezdte elinflálni a lakóparki megoldást. Így azután hatvanmillió forintos gázvezeték nélküli aprócska házakban lakik az a negyvennél valamivel több család, ha rájuk terhelik a beruházás bő 2,5 milliárdos költségét. Tény, kisebb falvakban rövid utcát lehet venni ennyiből, de lehet, hogy mégis így úsztuk meg olcsóbban.

Nem biztos, hogy jó irány a mai Magyarországon a szociális lakópark, nem biztos, hogy jó megoldás lesz a Kiskundorozsmára tervezett. Nem mondhatom, hogy az utóbbi hibás termék lesz, mert nem termék, de Ócsa azért tanulság, még akkor is, ha más az indíttatás. Nem véletlen, hogy senkinek sem jutott eszébe például az elhagyott orosz laktanyák tömbjeit felújítani, s odaköltöztetni a bajba jutott devizahiteleseket – az ócsai négyzetméterárak töredékéért.

Pedig büszkén mutogathatnák mindenkinek – a paksi építőknek is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nagy Honvédő Rezsiháború

˝A nemzet megmentője harcol, hadakozik. Mindig készen áll.˝ Tovább olvasom