Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Hibát hibára

JEGYZET - "Ha egy orvos hibázik, azzal némileg több kárt okoz, mint mondjuk egy vízvezeték-szerelő."
Műhiba azóta létezik, amióta orvos dolgozik a földön. A sámánt, a varázslót, a kuruzslót is felelősségre vonták, ha nem hozta a tőle elvárt eredményt – igaz, őt olykor rituálisan föl is áldozták.

Ilyen szempontból tagadhatatlanul kedvezőbb helyzetben vannak a mai orvosok, hiszen nekik legföljebb a pénztárcájuk bánja, ha gondatlanságból tönkreteszik vagy elveszik egy ember életét. Magyarországon ugyanis – az orvosi lobbin kívül álló Geréb Ágnesen kívül – még egyetlen, súlyos műhibát elkövető doktort sem ítéltek letöltendő börtönre. És a műhibákkal összefüggő kártérítési perekben sincs sokkal több esélye a betegnek vagy hozzátartozóinak, mivel a szakértőként felkért kollégák – ez nyílt titok – minden esetben igyekeznek kimosni egymást. És ez a helyzet akkor sem változik, ha az orvos anyagi felelősséggel is tartozik majd az általa elvégzett munkáért.

Más kérdés, hogy csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik. Csakhogy ha egy orvos hibázik, azzal némileg több kárt okoz, mint mondjuk egy vízvezeték-szerelő. Egy későn kijavított csőtörésbe ugyanis még nem halt bele senki.

Az is igaz persze, hogy amennyire túlterheltek a még Magyarországon dolgozó kórházi orvosok, kész csoda, hogy nem halnak vagy rokkannak bele még többen műhibákba. És attól, hogy most már az anyagi felelősséget is rájuk hárítják ezért, nem fognak jobban figyelni a munkájukra.

Inkább elgondolkodnak azon, hogy ők is vegyék a kalapjukat, és Nyugat-Európában keressenek munkát, ahol elviselhető terhelés mellett tízszer többet keresnek, mint itthon. Abból a bérből ugyanis, amit itt kapnak, nagyjából tizenöt–húsz évig fizethetik részletekben a műhiba-kártérítést. Ha közben képesek életben maradni a fizetésük feléből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1566

"Mosolyogva mondta bele a kamerába: biztosan meg lehet élni havi 47 ezer forintból." Tovább olvasom