Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hídépítők

"A városvezetés úgy készített terveket, hátha jó lapokat húzhat az elkövetkező időszakban is."
„A jövőt nem felfedezni, feltalálni kell." A mondást Gábor Dénes Nobel-díjas fizikustól szokták idézni általában azzal kapcsolatban, hogy rajtunk múlik, milyenek lesznek az előttünk álló évtizedek. Most a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklusra tervez – és engedi szabadjára a képzeletét – Szeged önkormányzata, azokat a projekteket szavazza majd meg a közgyűlés, amelyek az Európai Unióból érkező források nélkül, ilyen szegény eklézsia mellett, sosem valósulnának meg.

„Magyarországon a fejlesztésre fordított pénzek 90 százaléka az Európai Unióból érkezik, ezért nincs magyar fejlesztéspolitika, ha nem működik megfelelően a források lehívásának rendszere" – hangsúlyozta Orbán Viktor július 19-én, Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendezvényén, elismerve az uniós források jelentőségét. A miniszterelnök így folytatta: 2013-ban feláll a források lehívásának új, átláthatóbb rendszere, az előző kormányzati ciklusból megörökölt szisztéma ugyanis rendkívül bonyolult volt.

Szegedre a 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban mindeddig sok-sok milliárd forint érkezett nyertes pályázatoknak köszönhetően: most a városvezetés úgy készített terveket, hátha jó lapokat húzhat az elkövetkező időszakban is. Hátha nem söprik félre az ellenzéki polgármester nevével fémjelzett szegedi terveket, ráadásul a pénzeket még egyszerűbben, átláthatóbban utalhatják majd a Tisza-parti városba.

A nép kíváncsian várja, megvalósul-e a nagy álom, megépül-e a harmadik Tisza-híd. Orbán Viktor eddigi szegedi látogatásain rendre elhangzott, a kormány támogatja az új közúti-vasúti átkelő megépítését. A hidat – bár ennek túl nagy jelentősége nincs – én is nagyon várom. Ott voltam 2001. április 2-án a Városházán, amikor először mutatták be a déli híd terveit. Azt írtam akkor, hogy Szeged harmadik közúti Tisza-hídján a korlát zöld, a központi oszlop lába fehér, az acélszerkezet pedig vörös színű lehet. Majd így folytattam: utoljára 22 éve, 1979-ben avattak közúti hidat Szegeden, a lemaradást azonban 10 év alatt szeretné behozni a városvezetés. 2010-ig összesen 3 új Tisza-híd épülhet a környéken a meglévő kettő mellé: ebből az egyiken az M43-ast viszik át a folyón Algyőnél, a másik lenne a tervezőasztalon már elkészült közúti híd, a harmadik pedig egy különálló vasúti átkelő. A háromból egy készült el: a sztrádahíd, 2011-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvbe zárva

"Úgy tűnik, van még mit tennie a nemzeti kormány propagandistáinak." Tovább olvasom