Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Hiszekegy

"Lehetett tudni: közpénzről van szó, milliárdokról."
Vajon hányszor mormolhatják el naponta azoknak a Csongrád megyei településeknek a vezetői a Hiszekegyet a RoBa Millennium Kft.-vel kapcsolatban, akik szerződést kötöttek a társasággal? És vajon a gazdasági társaság első emberei mantráznak valami hasonlót? Szerintem nem, legalábbis én egyikben sem hiszek. Ez az én hiszekegyem. Illetve kettőm, hiszen mindkettőben hiszek.

Arra viszont kíváncsi lennék, vajon miben bíznak még azok, akik közpénzeket csak úgy odaadtak abban a reményben, hogy egyszer majd sokkal több jön vissza belőle. Az meg külön rejtély, hogyan lehet olyan szerződést aláírni, amelyben feketén-fehéren benne van, ha mégsem jön össze a nagyobb dohány, akkor a pénzük 20 százaléka a „bankban" marad.

Ahogy az is érdekes kérdés, miért nem léptek már sokkal korábban a károsultak – nevezzük így őket, a „népnyelv" valószínűleg hülyéknek mondaná a pórul jártakat –, miért nem fordultak még többen a rendőrséghez, az ügyészséghez. Az is egyfajta képtelenség, hogy a Roba Millennium vezetői elérhetők, felhívhatók, ahogyan az érintett települések vezetői is – az országos politika mégse foglalkozik a történettel. Nem ítélkeznek a nagy pártok megmondóemberei egyik vagy másik oldal erkölcséről. Holott lehetett tudni: közpénzről van szó, milliárdokról. Talán azért történhet ez így, mert ha megszólalna bárki is az első nyilvánosságban, meg kellene magyarázni azt is, hogyan juthattak el odáig az önkormányzatok, hogy ingyenpénzben, gáláns adományozók jó szívében bíznak, saját kormányuk, parlamentjük segítőkészsége helyett. Jó néhányuknak ugyanis normális úton-módon, pályázattal esélye sincs arra, hogy egyhamar pénzt szerezzen csatornázásra. A RoBa Millennium, talán nevetségesen hangzik, de a kormány helyett próbál elvégezni egy fontos feladatot. Az persze más kérdés, hogyan.

A pénz közben Svájcban darvadozik. A csatorna meg továbbra is csak papíron létezik. Hogy mikor lesz kész? Most úgy tűnik, soha. De hogy társadalmi munkában, akár egy gyalogsági ásóval is ki lehetett volna már ennyi idő alatt ásni a helyét, az is biztosnak tűnik. Ahogy az is: a Hiszekegy egyelőre nem jött be. Legalábbis a befektetőknek.

Olvasóink írták

 • 5. Kalocsay 2009. július 07. 08:32
  „Nem a cikk témájához, hanem csupán a címéhez szeretnék hozzászólni, pusztán egy pontosítás erejéig. A "Hiszekegy" keresztény vallási kifejezés, amelynek semmi köze az emberekbe vetett bizalomhoz, valakinek valamilyen szava, tette stb. elhivéséhez. A Hiszekegy a keresztény hit alappilléreit rögzíti, s ezek ünnepélyes és közösségi megvallását jelenti. Aki ezt tudja, annak nem annyira ötletes poén a jegyzet címadása.”
 • 4. garbon 2009. július 04. 18:16
  „Már régen nincs erkölcs ezekben az emberekben. A társadalom szemetjei mind aki meglopja a másikat és kihasználja beosztását , vagy becsapja ember társát. Az ilyen embereknek béglyót kötni a lábukra és bele kell őket dobni a legmélyebb tengerbe úgy 6 km mélyen.”
 • 3. achilleus 2009. július 04. 13:01
  „Írja: "Nem ítélkeznek a nagy pártok megmondóemberei egyik vagy másik oldal erkölcséről."

  Az alábbiak alapján ugye nem gondolja, hogy itt az "egyik kutya, másik eb" dezinformációs panelt sütögetheti el??? Ez egyértelműen az önkormányzatokat sújtó rossz kormányzás, és az ebből hasznot húzó mszp-szdsz-es klientúra műve. Nehogy azt mondja, hogy ezt nem tudta!?”
 • 2. achilleus 2009. július 04. 12:54
  „Vajon a beugratásban nincs-e szerepe, annak, hogy a nagy protektor az uralkodó párt prominense, a Horn kormány alatt kiemelt vezető funkcionárius:
  http://www.delmagyar.hu/hirek/turelmet_kert_szegvartol_a_roba-millennium_kft/140817/
  http://sulysap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=543&Itemid=2
  És itt volt egy legutóbbi ígéret. A határidő (n--edik) lejárt):
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_het_mulva_iger_penzt_a_roba_millennium/2101263/
  A szálak az mszp-hez vezetnek.”
 • 1. achilleus 2009. július 04. 12:45
  „Írja: "meg kellene magyarázni azt is, hogyan juthattak el odáig az önkormányzatok, hogy ingyenpénzben, gáláns adományozók jó szívében bíznak, saját kormányuk, parlamentjük segítőkészsége helyett."
  Itt a válasz /egy része/:
  "Az elmúlt 5-6 esztendő ÁSZ-jelentéseiből kiderül, hogy mintegy 1000 milliárd forintot vettek el a településektől, a falvaktól és a városoktól - fejtette ki Szita Károly: ,,Az embernek az az érzése, hogy ma már az önkormányzatok tudatos gyengítése folyik".

  A kormány és a jelen összetételű parlament MÉLTATLANNÁ vált a települési önkormányzatok/és úgy általában minden ép ésszel gondolkodó állampolgár/ bizalmára. Ezeknél már az ilyen 20%-ot eleve lenyúló "közvetítőkben" is jobban bíznak. És milyen igazuk van! Most is 120 milliárdos elvonáshoz ragaszkodik a Bajnai féle terminátorbrigád. (ld. a mai MSZP kongresszusos felszólalást.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyaralgatunk

"Az emberek háromnegyede már tavaly sem üdült sehol." Tovább olvasom