Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hitek országa

"Országos meghökkenést váltott ki nemrég a Budapesti Közlekedési Vállalat által készíttetett fölmérés egyik eredménye. Arra lettek volna többek közt kíváncsiak, hogyan vannak megelégedve az utasok az új Combino-villamosokkal. Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a kormánypárti utasoknak tetszik, az ellenzékkel szimpatizálók pedig utálják a Combinót."
Országos meghökkenést váltott ki nemrég a Budapesti Közlekedési Vállalat által készíttetett fölmérés egyik eredménye. Arra lettek volna többek közt kíváncsiak, hogyan vannak megelégedve az utasok az új Combino-villamosokkal. Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a kormánypárti utasoknak tetszik, az ellenzékkel szimpatizálók pedig utálják a Combinót.

A közvélemény-kutatás eredménye azóta is témája jó néhány tévéműsornak. Hiszen, mint mindenki, én is tudom sok ismerősömtől, hogy a Combinókkal sok gond van (nem lehet szellőztetni, nincs klíma, lassú, kényelmetlen, stb.), de az soha eszembe sem jutott, hogy megérhetjük: ilyen hétköznapi ügyekben is pártszimpátiák szerint mondhatnak majd egyszer véleményt az emberek.

– Hitek vezérlik ezt az országot – mondják sokan újabban, és ezt látszik alátámasztani a BKV fölmérése, no meg saját tapasztalataim is. A legtöbben már azt is pártpreferenciák alapján ítélik meg, hogy elég pénz van-e a zsebükben. De akkor hogy a fenébe fog ez az ország épeszű irányokba elindulni?

Itt van például az egészségügy átalakítása. Szlovákiában már sok éve működik a több-biztosítós rendszer, ráadásul a lakosság nagy megelégedésére. Legalábbis ezt jelzi, hogy már több mint 150 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze az ellen, hogy visszaállítsák az egy és állami biztosítóra épülő szisztémát. A visszarendeződést pedig ki is akarná? Hát a Fico-féle szocialista kormányzat. Csehországban a jobboldali kormány szinte szóról szóra olyan változásokat visz keresztül az egészségügyben, mint nálunk Gyurcsányék. És kik tiltakoznak ellene? Természetesen a szociáldemokrata ellenzék. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a vezető ellenzéki pártunk elnökéhez legközelebb álló jobboldali európai kormány- és államfők – mint Merkel és Sarkozy – a magyar reformfolyamathoz kísértetiesen hasonló lépéseket tesznek kísértetiesen hasonló elvekből kiindulva, melyről viszont a hazai jobboldali ellenzék azt mondja, hogy éppen az ellenkezőjét gondolják és teszik.

Hát kérem, jókora zavar van itt a fejekben. No meg az életben is. Hiszen például az egészségügyi reform körüli zűrzavar egyre biztosan jó volt. A nyomás alatt elbizonytalanodott szocialisták manapság már olyan több-biztosítós üzleti rendszerben gondolkodnak, aminek a spóroláson kívül értelme sem igen van, hiszen éppen a szisztéma lételemét, lényegét, a versenyt zárná ki azzal, hogy egy-egy megye lakói csakis egy biztosítóval köthetnének szerződést.

– Megette a fene ezt a kavarodást – mondja az ember, amikor látja, miként torzul és válik alkalmatlanná egy jól induló metódus arra, hogy a valahai államszocialista dagonya egyik meghatározó, húsz éve működtethetetlen, ám virulón túlélő nagy rendszerétől megszabaduljunk. Ám e pártharcoktól fölkavart országban egyre reménytelenebbnek tetszik az épeszű kibontakozás, akkor is, ha az SZDSZ még utóvédharcokat folytat a valóban versenyre épülő, valóban üzleti biztosítás érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamvadó cigarettavég

"Egy felmérés szerint a teljes közterületi tilalom hatékony dohányzásellenes intézkedés. Mivel… Tovább olvasom