Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Hitel van

"„Azért adunk el autót, hogy el tudjuk mellé adni a hitelt és a biztosítást" – mondja egy sikeres és folyamatosan fejlesztő szegedi autókereskedő. Konkrét százalékokat nem árul el, de azt részletezi, hogy mire az ügyfélhez kerül az autó, addig elmegy költségekre a generálimportőrtől kapott árrés, a biztosító jutaléka, s megmarad a bank, lízingcég üzletszerzési díjának 30 százaléka."
„Azért adunk el autót, hogy el tudjuk mellé adni a hitelt és a biztosítást" – mondja egy sikeres és folyamatosan fejlesztő szegedi autókereskedő. Konkrét százalékokat nem árul el, de azt részletezi, hogy mire az ügyfélhez kerül az autó, addig elmegy költségekre a generálimportőrtől kapott árrés, a biztosító jutaléka, s megmarad a bank, lízingcég üzletszerzési díjának 30 százaléka. Azzal fejezi be, ha csak készpénzért árulná az autót, bezárhatná a boltot, akkora a verseny, olyan nyomottak az árak.

Tény és a fentiek tükrében érthető is, hogy egy autókereskedő inkább részletre, lízingre próbálja eladni az autót – kollégám telefontesztjéből is ez derül ki –, mert akkor nagyobb rajta a haszon, s erre rá is beszéli azokat a kuncsaftokat, akik úgy kezdik, „ha nagyon muszáj, készpénzben is ki tudom fizetni a kocsi árát". Annak természetesen gyorsan bebizonyítják, jobban jár a hitellel, s költheti egyebekre, fialtathatja máshol maradék készpénzét. Autóknál a hitel költsége, vagyis a teljes hiteldíjmutató (THM) akár hat százalék alatt is lehet, s persze mehet 13 fölé is, attól függően, forintban vagy devizában óhajt eladósodni a tisztelt vevő. Plazma televíziót vásárolva nehezen találnánk ilyen alacsony THM-et, ami érthető is, a kocsi az ingatlan után az egyik legbiztosabb fedezet, míg a plazmatévé – és a törlesztő adós is – sokkal könnyebben elveszhet.

Az is valószínű, hogy a márkakereskedőnek van egy készpénzes ára, s van egy hitelkonstrukciós, még ha azt állítják is, hogy csak egyféle van. Természetesen nem mutatnak ajtót a készpénzes vevőknek sem. Közeli ismerősöm családjában kisautóflotta-csere volt: néhány nappal ezelőtt vettek Szegeden egy Yaris-t, s két hónappal korábban egy dízel Fabiát.

Kifaggatva az ügyet intéző kedves mamát, kiderült, nem akarták őt rábeszélni semmiféle hitelre. Persze olyan alkat, ha bemegy valahova egy határozott elképzeléssel – esetünkben vastag borítékkal –, akkor nem nagyon hagyja magát eltéríteni eredeti szándékától. Meg is kedvelték mind a két helyen, s már nem tudjuk meg, vajon fokozódott volna a szimpátia, ha nem készpénzes?

Hitel nincs – olvasható még ma is egy-egy kisebb italmérés, bolt pénztárgépe mellett. Az autókereskedőknél – van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szignált fenék

"Az óriásplakátok kitalálói, megalkotói és kiragasztói összefogva szapulhatnának, mert fittyet se… Tovább olvasom