Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Hitelesek

"Valaki a 10 millióért vett lakásért 16-ot fizet ki, mire lejár a törlesztése, miközben az legfeljebb 7-et ér a piacon."
A bolondnak is megérte 5 évvel ezelőtt svájci frankban eladósodni. Akkor, amikor a bankban vagy az autókereskedésben megmutatták az ügyfélnek, hogy a devizaalapú hitel kamata mennyivel alacsonyabb a forintalapúnál, nem volt kétséges, hogy melyiket kell választani a kettő közül.

A banki ügyintézők legtöbbje persze hozzátette, mielőtt az ügyfél aláírta volna a szerződést, hogy ezzel árfolyamkockázatot vállal, vagyis ingadozni fog a havi törlesztőrészlet a forintárfolyam függvényében. Így is történt: pár száz forintos mozgások már az első hónapokban bekövetkeztek, hol pluszban, hol mínuszban.

A magyar társadalom már ekkor két táborra szakadt. Voltak a forinthitelesek, akik pár évvel korábban, a nagy lakásépítéses-kamattámogatásos boom közepette adósodtak el. A kamattámogatás rendszere miatt ugyanis ők nem vehettek fel devizaalapú hiteleket. Mindenki méregette a másikat, hogy ki járt jobban. Aki eleinte minden évben egy csomó pénzt visszakapott az államtól – az adófizetők pénzéből – azért, mert új lakást vett, de aztán az új kormányok elvették tőle a kedvezményt, irigyelte azt, aki később az olcsóbb svájcifrank-alapú hitelt vehette fel.

Mindez akkor történt, amikor az első, második, harmadik lakást, házat gyakran azért vásárolták meg az emberek, mert annak majd nő az értéke. Mindenki azt számolgatta, hogy ha a képzeletbeli értéknövekedésből le is kell vonni azt az összeget, amennyit a hitel kamataira költ, vajon mennyire jár jól.

Mára ezeket a számításokat elfújta a válság. A magyar társadalom megérte azt, hogy az ingatlan értéke nem nő, hanem minden évben csökken. Emellett kellett azzal szembesülnie, hogy a felvett hitel, a magas kamat, no és az egyre erősödő svájci frank miatt egy lakás árát akár kétszer is kifizetheti. Nem ritka ugyanis, hogy valaki a 10 millióért vett lakásért 16-ot fizet ki, mire lejár a törlesztése, miközben az legfeljebb 7-et ér a piacon.

A társadalom megint két táborra szakadt: azokra, akiknek nincs hitelük, és azokra, akiknek van, akiket a kormányok állandóan „meg akarnak segíteni", egyes korábbi verziók szerint esetleg az adófizetők pénzéből. És akkor most a megsegítésre váróknak segítségképpen azt ajánlják, hogy ugyan, váltsák már euróalapú hitelre a tartozásukat. Miközben az újságokban és az interneten naponta az euró válságáról olvasnak terjedelmes elemzéseket.

Olvasóink írták

 • 9. Perszóna 2011. január 13. 16:43
  „Ez a beszéd, 8-as! Tegyük helyére a dolgokat! Nem lehet minden eladósodott teszem azt lakáshitelest egy kalap alatt sértegetni. A mai hiteleket nem viccből vette fel a többség. Nincsenek már a régi rendszer "adományai", valahol meg lakni kell. Csak azt nem kalkulálták bele, hogy nincsenek már a régi hitelek sem, hanem kőkemény átverés van, uzsorakamat és jó adag spekuláció. Olvasd és értsd: 10 millás lakásért 16-ot fizetsz ki, de nem ér, csak 7-et... Elképesztő szerintem... Úgy hangzik, mint egy népirtó program...
  És valóban, nemhogy azért nem akart senki Forintban eladósodni, vagy azért kapott a devizahitel után mert a bolondnak is megérte, hanem mert nem volt más lehetősége. Ugyanis már adósnak is születni kell.
  Az élet már rég nem megtervezhető. Az illetékeseknek meg sürgősen tenni kéne valamit, mondjuk össze kéne kapniuk a gazdaságot, hogy az európai szintű törlesztőrészletekhez európai színvonalú fizetések társuljanak...”
 • 8. mattil 2011. január 13. 13:04
  „3. kalkutta 2011.01.12. 12:00
  Ha öt éve nem veszek fel hitelt, akkor kb. azóta nem lenne hol laknom! Forinthitelt akkoriban csak a rendőröknek, köztisztviselőknek adtak, más még ha nagyon akarta volna akkor sem kaphatott ilyet. Főleg nem az egyedülállók mint például én. Nyilván akadnak olyanok is akik felelőtlenül vettek fel erejüket meghaladó hiteleket, de a neten kalandozva nem ilyenek szoktak panaszkodni általában hanem azok akik 3-5 millió körül vettek fel hitelt lakhatási problémáik megoldására aztán mostanában már az egykori 25-30 ezer helyett akár 70-80ezret is bevasalnak rajtuk. Igaz mi akik valahogy kinyögjük ezt (is) soha nem is fogunk majd semmilyen segítséget kapni, mert az csak azoknak jár illetve minden cikk csak azokkal foglalkozik akik nem törlesztenek, mert nem tudnak, vagy nem is akarnak.”
 • 7. kiokushyn 2011. január 13. 09:06
  „Vigyázat!Nem szabad átváltani, mert akkor még jobban emelkedik majd a törlesztőrészlet. I”
 • 6. cruiser 2011. január 12. 21:40
  „A forinthitel sem jó, de tudom mennyit fizetek havonta. Aki bevállalta a másikat, hát lelke rajta.
  Kisvárda környékén nem ismernek alapvető építőipari eszközöket, nincs ingatlanpiac . Budapesten látatlanban veszik a lakást, házat "full extra". Az előbbi a szegény magyar, az utóbbi pajeszos. 2011 Magyarország.
  Nyolc év hosszú idő. Sok rosszat lehet csinálni.”
 • 5. mazsolaszolo 2011. január 12. 13:57
  „Kis panelunkat szeretnénk idővel nagyobb téglásra cserélni. Emiatt én elég régóta figyelemmel követem az ingatlan-hírdetéseket.
  Mindenki sír, nyavalyog, hogy ez van meg az nincs, de csak tessék szépen felmászni a webre és belenézni a lakáskínálatba. Az egyik újonnan épített hatalmas téglatömb - nem írom le a nevét, hogy ne legyen hírdetés - meglehetős áron kínál kégliket, és bizony ami nincs eladva, az már foglalt. "Oszt mibul Ubul, ha nincs mibul?" Úgyhogy nekem nagyon elegem van ebből a kifele sirám, befelé pedig jól élünk kettős könyvelésből.”
 • 4. kalkutta 2011. január 12. 12:03
  „Az írásban hol a szerző véleménye? Merthogy a Vélemény rovatban jelent meg.”
 • 3. kalkutta 2011. január 12. 12:00
  „Ki írta alá a szerződést? Akkor még le is néztek bennünket akik a panelben maradtunk mert nem akartunk eladósodni. Számolgatták milyen jól jártak. Akkor milyen alapon várnák vagy fogadnák el a mi adóforintjainkból származó segítséget?”
 • 2. Pandora 2011. január 12. 11:32
  „Most kellene a banknak azt mondania, hogy oké, át lehet váltani a CHF hiteleket költség nélkül, mert hosszútávon jobban megérné nekik a biztosan törlesztő ügyfél, mint a hitelét tömegesen felmondók. Mert mit fognak csinálni a bankok az ingatlanokkal, amikor hiába árvereznek, nincs aki megvegye..”
 • 1. azigazitrebitsch 2011. január 12. 10:17
  „Ráadásul az az átváltás sem ingyé van ,komoly összeg az,ha valaki ilyenek töri a fejét.
  Kb olyan ez,mint amikor a sántának a hátára még egy púpot is oda raknak segítség címszóval.
  Talán meg kelleni kérdezni a jóságos atyuskát,hogy mi a francot akar csinálni,vagy lehet,hogy nem ilyen média törvénnyel meg a hasonló szintű baromságokkal kellett volna kezdeni,hanem valami épeszű előremutató gazdasági irányvonallal?
  Ja kérem ,attól tartok,hogy csak ennyi van (volt) a tarsolyban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld keresztes lovagok

"A hálapénz rendszerét mi, betegek, hozzátartozók működtetjük, tartjuk fenn." Tovább olvasom