Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Hódító Robinia

JEGYZET - ˝Védjük meg az akácot!˝
Megszoktuk. Megszerettük. Az elmúlt háromszáz esztendőben olyannyira meghódította a magyarokat, hogy egyként mozdul az ország a fölhívásra: „Védjük meg az akácot!" Szép teljesítmény egy olyan növénytől, amelyet az önző özönfajok közé sorolnak a kertészek.

Mintha férfi lenne Robinia. Az Észak-Amerikából érkezett akáccal először 1750 táján a komárom-herkányi erődítmény körüli 290 hektárt telepítették be. Aztán botanikusok és politikusok közös döntéseként a futóhomok megkötésére az Alföldet ültették be akáccal. Mert a török időkben kiirtott tölgyesek után pusztává lett, a vándorló vizek mederbe terelésével sivatagosodó Alfölddel kezdeni kellett valamit. Arra is figyelni kellett, hogy itt mezőgazdasági tevékenységet folytatni költségesebb, mint például az Arab-félszigeten – lepett meg állításával a szegedi éghajlattörténész. Ott ugyanis csak a szárazság katasztrófahelyzetére kell készülni, míg nálunk a belvízre is. Vagyis az Alföldön egyszerre kell kiépíteni a vízelvezetés és a vízpótlás rendszerét. Ez máig feladatot ad a vízügyeseknek. A növények vízigényére figyelni a mezőgazdászok leckéje lett. Márpedig az akác több vizet használ, mint amennyit megköt. Ennyi elég is Robinia önzőségének ecsetelésére.
Mintha nő lenne Robinia. „Külföldi vállalkozóként" alkalmazkodóképességből túlteljesített. Stréber hódítóként pusztítja az őshonos növényeket.

Kiirthatatlan özönfajként készül fölfalni a Duna–Tisza közt. Romos tanyák udvarait változtatja ligetté. Titkos fegyvert is bevet: a talajt nitrogénnel dúsítva teszi azt élvezhetetlenné versenytársai számára. Így lehet törzse kemény szerszámfa. Mézelő virágáról dalokat zengenek a méhészek. Gyógyító porcikáiról ódákat zengenek a herbáriumokban.

Robinia ellen háborút hirdet az uborka görbületének szabályozására sem rest uniós bürokratahad. A pillangósvirágú Robinia most bizonyíthatja, hogy egyetlen növény is képes megváltoztatni a tájat, az ott élő emberek gondolkodását.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euróban

"Nem lenne létkérdés mindent átszámítani, ha nem ezzel találkoznánk a hétköznapokban." Tovább olvasom