Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Hőguta

JEGYZET - "Üdítő helyett szinte jégkockát iszunk, házi kedvenceink a hideg falhoz dörgölőznek."
Strandok, sörözők üzemeltetői, tulajdonosai, légkondik gyártói és forgalmazói dörzsölik a kezüket. A közel négy hete tartó kánikula megtölti a kasszát. Enyhet keresve „menekülünk" a meleg elől. Lakásból a klimatizált munkahelyre. A hűtők a legmagasabb fokozaton zakatolnak, harcolva a forrósággal, az ételek mégis romlanak, üdítő helyett szinte jégkockát iszunk, házi kedvenceink a hideg falhoz dörgölőznek.

És egyre idegesebbek, ingerlékenyebbek vagyunk. Türelmetlenek munkatársainkkal, családtagjainkkal. Mindenre ugrunk, kiabálunk, pattogunk, sértődünk és sértegetünk. Ahol nincs otthon klíma – a munkahelyeken általában van, persze nem az üvegházra vagy a fóliasátorra gondolok –, ott a lakásban szinte áll a levegő. Éjszaka a panel visszasugározza, hogy aludni se tudjunk: pillanatok alatt csuromvíz a párna, a lepedő. A szellőztetés mit sem ér, kintről a forróság ömlik a szobákba. Egyre elcsigázottabban kezdjük a (munka)napokat. És nagyon unalmasak vagyunk: csak a melegről beszélünk, minden más téma szinte „varázsütésre" eltűnik az életünkből.

Mégis várjuk a nyarat. A februári mínuszban az 50–60 centis havat taposva sűrűn emlegettük a strand vízzel teli medencéit, a napozást, a csúszdákat. Vágyakozva. Aztán mikor megérkezik, újra panaszkodunk. A strand az ideális tartózkodási hely. Jó lenne, ha egész nyáron lógathatnánk a lábunkat a vízparton, kiírhatnánk az intézményekre, falvakra, városokra, az országra: szabadság miatt zárva, nyitás szeptember elsején.

De ezt sajnos nem tehetjük meg. A hőséggel dacolva arra is vigyázni kell, hogy józan eszünk ne menjen szabadságra. És ne „romoljunk el" olyan gyorsan, mint az ételek. Mert minden rossz megjegyzés, sértés, bántás után nem mondhatjuk: bocs, a kánikula a hibás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóvá téve

"Foglalkozhatunk végre a Nemzeti Együttműködés Lókataszterével." Tovább olvasom