Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Hogy lehet?

JEGYZET - "A választás hiába szabad, ha nem lesz fair."
„Fogalmunk sincs, hogyan, de ennek az új demagógiának sikerül az emberekkel elhitetni azt, aminek az ellenkezőjét tapasztalják" – mondta a minap Ferge Zsuzsa a Népszabadságnak. A neves szociológus szerint Orbán Viktor kormánya az egykulcsos személyi jövedelemadóval 500 milliárd forintot adományozott a felső 10-20 százaléknak úgy, hogy közben ugyanennyivel terhelte meg az ország szegényebb felét.

Volt-e az elmúlt 12 hónapban olyan alkalom, amikor nem volt elég pénze élelmet vásárolni magának vagy családjának? Az OECD felmérése szerint erre a kérdésre 2007-ben a magyarok 17 százaléka, legutóbb viszont már 30,8 százaléka válaszolt igennel. A további mutatók sem rózsásak: az olaszoknál, svájciaknál 5-6 évvel korábban halunk; nem házasodunk; nem bízunk a rendőrökben; egyre intoleránsabbá válunk; annyira vagyunk elégedettek az életünkkel, mint az indiaiak. Nálunk többen csak Koreában ölik meg magukat. Közben rezsialamizsnával kábító politikája folytatására kér bizalmat a miniszterelnök, aki most arra sem méltatja a magyar választópolgárokat, hogy az íratlan játékszabályokat betartva kiáll nyilvános vitára.

Interjút adni már régóta csak az alákérdező lakájmédiának hajlandó. Nyeregben van, jól állnak.

Nem akar kockáztatni. Lassan már a málészájú demokrata ellenzék vezetői is elismerik: a választók többsége valószínűleg újra bizalmat szavaz majd Orbánéknak.

Hogy lehet ez? – kérdezik a Mars téri piacon, a 4-es villamoson, Skype-on, Facebookon Berlintől New Yorkig. A szociológusoknak van válaszuk: „az emberek szörnyűnek érzik a létet, de a bizonytalantól még inkább tartanak. A félelem teszi lojálissá őket". A botrányok sem számítanak. A hatékony kormánypárti propagandagépezetté silányított közszolgálati média az MSZP egykori elnökhelyettesének, Simon Gábornak a 240 millióját felháborítóbb ügyként tálalja a Simicska-birodalomnál, Orbán felcsúti helytartójának, Mészáros Lőrincnek az összeharácsolt milliárdjainál, a kormányfő falujában közpénzekből felhúzott grandiózus „ékszerdoboznál", a 3500 főt befogadó Pancho Arénánál. De még Paksnál és a 230 milliárd forintos mínuszban járó állami Mol-részvényeknél is.

Ferenczi Krisztina Orbán-vagyonokat feltáró friss kötetét, a Narancsbőrt olvasva állítólag még fideszesek is felszisszentek: ennyire gátlástalanul talán mégsem kellene. Hiába, az oknyomozó kötet nemigen jut el a hithű békemenetesek százezreihez és a másfél-kétmilliósra taksált biztos fideszes szavazóbázishoz. A választás hiába szabad, ha nem lesz fair. Egy önkéntesként dolgozó politológushallgató szerint több kis párt is fénymásolt ajánlási ívek átadásával segítette egymást. Ha tényleg igaz, hogy kamupártok jelöltjei másolt adatokkal szereztek jogot az indulásra, az már önmagában megkérdőjelezi a választás tisztaságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országépítő

˝A cél a csillagos ég, vagy még annál is messzebb!˝ Tovább olvasom