Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Hol vagy, Vándor?

JEGYZET - "Hamis dolog, amikor különbséget tesznek lágy és kemény drogok között."
Egy vallomás mindjárt az elején: soha semmilyen kábítószert nem próbáltam ki. Hogy így történt, abban minden bizonnyal komoly szerepe van egy gyógyult drogbetegnek, akinek még az igazi nevét sem tudom – egyszerűen Vándorként mutatkozott be. Jó oka volt rá, hogy csak ennyit mondjon: azt is elmesélte, hogy keresik a dílerek, akiknek komoly összegekkel tartozik. Egy fiataloknak szervezett drogellenes fórumon mesélt magáról, sorsáról Makón, az akkor még gyermek- és ifjúsági házként működő régi városházán. Arcán mély nyomot hagytak az évek, beszéde halk, akadozó volt, ám ahányan ott voltunk, döbbent csendben figyeltük őt, meg a társait.

Talán igaza volt annak a szülőnek, aki a minap egy iskolai szülői értekezleten ehhez hasonló megdöbbentő, meghökkentő élményt kínáló rendezvények szervezését javasolta az illetékeseknek. Más nemigen használ – ki tudja, ma már lehet, hogy ez sem. Megdöbbentő azt olvasni egy országos felmérésben, hogy a 12–14 évesek közel 30 százaléka kipróbált már valamilyen kábítószert, de azt is, hogy mifelénk nincs a függőség hálójába került fiatalok problémáját komplexen kezelő intézmény. Sok a tennivaló tehát ebben az ügyben, és úgy tűnik, olykor még az olyan egyszerűbbnek látszó ügyet sem sikerül megoldanunk, mint hogy legyen a kallódó fiataloknak hol értelmesen eltölteni a szabadidejüket.

Azon a jó húsz évvel ezelőtti beszélgetésen Vándor mindenesetre azt mondta nekünk legfőbb tanulságként, hogy hamis dolog, amikor különbséget tesznek lágy és kemény drogok között, meg azt is: csak akkor lehet biztos az ember abban, hogy nem megy tönkre az élete, ha el sem kezdi az első látásra csábítónak tűnő utazást. Nem tudom, igaza volt-e, de az, amit átélt, számomra hitelessé tette szavait. Vajon mi történt vele azóta? Végleg sikerült visszakapaszkodnia a valóságba, vagy minden elhatározása ellenére újra elragadta az örvény? Jó lenne tudni, mint ahogy jó lenne, ha mai társai is előlépnének, és elmondanák a tizen-huszonéveseknek, min mentek keresztül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomgyár Nkft.

"Kirajzolódtak ennek a határ menti együttműködésnek a határai." Tovább olvasom