Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Holt telkek

" Nem tudok megkönnyebbülni, amikor olvasom, körvonalazódnak elképzelések."
Más a csokoládé csomagolása – erről veszi észre az általam néhány éve, egy benzinkúton megszólított derék belga állampolgár, ha áttéved Luxemburgba.

Jó neki, hogy nem járt még mifelénk – biztosan a szocializmus hatásvadász módon kialakított múzeumának gondolná a madárürülékkel, üvegszilánkokkal borított régi röszkei határátkelőt.

Más okból, de bőven maradtak hasonló torzók az országban: miután 2007-ben a schengeni övezet tagja lettünk. Az osztrák, szlovák és szlovén határszakaszon például benzinkút, étterem, parkoló, pihenőhely is vált feleslegessé. Az ingatlanok becsült összértéke 7 milliárd forint. Nem tudok megkönnyebbülni, amikor olvasom, körvonalazódnak elképzelések a hasznosításukra – ennél tán kissé előrébb kellene járni erre az időre.

Holt telkek – számos ilyen van Csongrád megyében: az egyiken félbemaradt, rozsdálló benzinkút, amely autók tankja helyett a néhol zöldellő parlagfüvet táplálja csupán; a másikon, a régi 5-ös út mentén magára hagyott fogadó, vagy büfékocsi. De nem is kell kitenni a lábunkat Szegedről. Elég, ha bepillantunk a néhai nagypolgári báloknak, nyüzsgő kávéháznak és előkelő szállodának otthont adó Régi Hungáriába, esetleg a Hági avarral borított udvarára vagy a Centrum-gödörbe.

Előbbiről többször elmondták a befektetők: hamarosan régi fényében pompázik majd. De ott van az egykori szovjet laktanyák példája is: a Szegedi Tudományegyetem például közel félmilliárd forintot fordított eddig a hattyasi épületegyüttes hasznosítására, s épített jól működő sportközpontot. Öthalmon jön létre a lézerközpont – jóllehet még így is marad jó néhány, hasznosításra váró hektár mellette.

Most már csak fantázia – és leginkább pénz kell. Az egykori nyugati átkelőkből kamionterminálok, élelmiszerboltok lehetnek. Röszkén pedig szívesen vennék a gyalogosok, a biciklisek a régi-új átkelőt – s akarja a miniszter, akarja a település, akarja a vám- és pénzügyőrség is. Csak éppen három éve nem történik semmi.

Pedig láthatjuk: az idő a legrosszabb gazda.

Olvasóink írták

 • 2. Mignon 2009. november 05. 15:55
  „A Regi Hungariaban a Nagyteremben a földszinten mulattunk reggel 4-ig.
  Utana, felmentünk az elsö emeletre a "bar"-ba 6-ig. Bezart 6-kor. De, nem baj, mert
  hatul a Kis Hungaria mar 6-kor nyitott...............
  Szepen eltelt a nap.

  :D:D:D”
 • 1. Mignon 2009. november 05. 15:39
  „Az un. Centrum-gödör helyen allo hazakra meg jol emlekszem!
  A sarkon volt egy elektromos, tv-radio bolt. Mellette, egy idös neninek egy üzlete, ahol
  szemüvegkereteket arult.
  Amikor lebontottak a hazat, a kapu alatt, a vakolat alatt valami kepet, festmenyt vagy
  freskot talaltak!
  Meg a Delmagyar is irt rola akkoriban, fenykeppel!
  Vajon mi lett vele? Meglehet az olyat egyaltalan menteni?
  Nem tudom.

  Valoban!
  Az idö a legrosszabb gazda.
  De nagy ur!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vándorok

"...hogy még mi játszik szerepet az elvándorlásban?" Tovább olvasom