Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Honnan nézzük?

"Még jó, hogy úgysem lehet az egész vidéket a gyenge hatékonyságra hivatkozva bezárni."
Magyarország nem agrárország. Ezt leszögezhetjük. S időnként meg is tesszük, különösen gazdademonstrációk idején. Ilyen most éppen nincs, de a dolgokat nem árt a helyükön kezelni: a mezőgazdaság hozzájárulása a hazai GDP-hez mindössze 3,5–4 százalék, s ebből a sávból nem is nagyon akar elmozdulni. Jó, ehhez a teljesítményhez hozzá lehet még adni az élelmiszeripar 3 százalékát, de ez még mindig nem túl sok.

Ám ha onnan nézzük, hogy az agrárium plusza nélkül tavaly a hazai bő félszázalékos GDP-növekedésből bizony enyhe mínusz lett volna, akkor nagyon meg kell becsülni a mezőgazdaságot. Mert az előjel egyáltalán nem mindegy, s idén úgysem úszhatjuk meg a mínuszt – az egész 2009-es év a válság jegyében telik.

Nagyon régen zárt már olyan esztendőt a hazai mezőgazdaság, amellyel minden szereplő elégedett lett volna, pedig erre idén jó esély mutatkozott. Ebben a nagy magyar pesszimizmuson és a 2009-es jó terméssel összefüggő alacsony felvásárlási árakon túl az uniós csatlakozás is benne van. Az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának – a sok előny mellett – lehet hátránya is. A határokon akadály nélkül beömlő bor vagy tej tönkreteszi a magyar gazdát, a behozott fagyasztott hús a sertés- vagy baromfitartót, ám az egyenleg még mindig bőven pozitív.

2008-as mezőgazdasági exportunk meghaladta az 5,7 milliárd eurót – másfél ezer milliárd forintot –, miközben a behozatal csupán 3,8 milliárd euró volt. Hatékonyságban, intenzív gazdálkodásban persze van még mit javulni. Az EU régi tagállamaiban 2200 eurót „termelnek" egy hektáron, nálunk csupán 1300-at.

Ez van. Még jó, hogy úgysem lehet az egész vidéket a gyenge hatékonyságra hivatkozva bezárni. De hogy ne lógassuk nagyon az orrunkat: az újonnan csatlakozó országok hektáronként bő száz euróval még nálunk is kevesebbet tudnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebilincselő

"Ehhez a munkához szükség van leleményességre, bátorságra, emberismeretre." Tovább olvasom