Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Hős az úton

JEGYZET - "Azt mondják, hősök nem születnek, hanem egyesek a körülmények hatására azzá válnak."
Tettem a dolgomat – mondja szerényen az 57 éves vásárhelyi Szabó György, akinek a két évvel ezelőtti tragikus algyői buszbaleset túlélői közül tizennyolcan köszönhetik az életüket. Pedig ez egyáltalán nem ilyen magától értetődő.

Azt mondják ugyanis, hogy életveszélyes helyzetekben kétféle ember létezik: az, aki sokkot kap, és képtelen bármiféle cselekvésre, és az, aki gondolkodás nélkül menti az életét. Óriási szerencse, hogy léteznek olyanok is, akik a saját életük kockáztatásával másokét is igyekeznek megmenteni.

Van, akinek ez a hivatása, profi életmentő – de az, aki civilként teszi ugyanezt, az előtt fejet hajt az ember.

Aztán elgondolkodhat rajta, hogy hasonló helyzetben ő maga mit tett volna. És többségünk lelkiismeret-furdalással küszködve bevallhatja magának: félne kihúzni egy lángoló buszból annyi embert, miközben maga is bennrekedhetett volna, és szintén áldozattá válik.

Érthető az édesapa reakciója, aki a folyóban fuldokló gyermekei után ugrik, hogy kimentse őket, még ha bele is hal. Vagy az édesanya tette, aki az égő családi házból menti a gyermekeit – és örök bűntudat gyötri, hogy egyiküket nem sikerült. Sajnos mindkettőre volt példa az elmúlt időben. De micsoda humanitás és szociális érzék kell ahhoz, hogy valaki ebben az elembertelenedett világban idegenekért kockáztassa az életét? Talán inkább az a tipikus, hogy valaki akkor sem szól a szomszédoknak, meneküljenek, ha már lángol a lakása, és emiatt azok megsérülnek, illetve az életüket vesztik. Épp a napokban ítéltek el egy miskolci nőt emiatt.

Azt mondják, hősök nem születnek, hanem egyesek a körülmények hatására azzá válnak. Mi pedig büszkék lehetünk rájuk – amíg vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesnemes méreg

"A bizalomhiány lesz az oka, hogy előtérbe kerül az otthoni állattartás, a tetőn nevelt paradicsom."

Tovább olvasom