Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Hőség

"Ilyenkor az ember különösen hajlik a szkepszisre, még akkor is, ha éppen arról olvasok a hírek között, hogy az OVB ma dönt a népszavazási kérdések ügyében."
Bár a tűző napon áll szegedi szerkesztőségünk előtt a hőmérő, akkor is sokkoló a kijelző látványa, melyet mintha egész napra bebetonoztak volna 40 fokra. Az üdítő változatosság mindössze abban nyilvánul meg, hogy néha 41 fok tűnik föl a számlapon.

Ilyenkor az ember különösen hajlik a szkepszisre, még akkor is, ha éppen arról olvasok a hírek között, hogy az OVB ma dönt a népszavazási kérdések ügyében. A Corvinus Egyetem alkotmányjogi tanszékének docense, Fogarasi József éppen azt fejtegeti, hogy: „A Ve. (a választási eljárásról szóló törvény) szabályozza, hogy a törvényben szereplő határidők jogvesztők, illetve, hogy a határidő az utolsó napon, 16 órakor jár le. A törvény szerint 16 óráig tart a népszavazási kezdeményezés védettségi határideje, ez pedig álláspontom szerint azt jelenti, hogy a védettség 16.00-kor jár le, vagyis 16.01 perckor lehet beadni az új kérdést.

Tehát, ha a Fidesz 16.00-kor adta be népszavazási kérdéseit, akkor kétszer nyújtotta be ugyanazt, hiszen saját magával szemben is védettséget élveznek a már hitelesített kérdései. Azaz az idő előtt benyújtott kérdések nem hitelesíthetők. Értelmezni kell az esettel kapcsolatban a benyújtás és érkeztetés időpontját; ez a Fidesznél egyértelműen 16.00, hiszen azonnal érkeztették a benyújtás után. Az elektronikusan küldött kérdés azonban az OVB számítógépe szerint 16.01-kor érkezett. Vajon pontosan járt-e a számítógép órája, hitelesítve volt-e?" – tette fel a kérdést.

Odakint most éppen megint 41 fokra ugrott a hőmérő, ami akkor is idegesítő látvány, ha a klímázott hűvösségből bámulom a napfényben izzó kinti világot, miközben letörten gondolok arra, hogy holnaptól, még nagyobb hőségben, újra kitörhet majd a politikai izgalom azért, hogy kinek milyen válaszok irányába terelő kérdésére döntsük majd el a népszavazáson, hogy vehessünk-e Aszpirint a benzinkúton is.
És a kérdés valóban aktuális. Közben kimentem rágyújtani, és a forró szellő elől rémülten húzódtam egy árnyékos sarokba, fájó fejjel, ami nem jó, mert a szemközti benzinkúton most sem lehet fájdalomcsillapítót kapni, a legközelebbi patika pedig mintha a Szahara másik végében lenne.

A docens közben már azt fejtegeti: „Nem lehet megengedni, hogy a pártok a pénzükkel, hatalmukkal, szervezettségükkel kisajátítsák a népszavazás intézményrendszerét, amely az állampolgárok lehetősége a közvetlen hatalomgyakorlásra."

Jó-jó, hát döntsön népi, azaz polgári kezdeményezésre a nép – mondom magamban, bár nekem éppen egy Aszpirin kellene. Mély letargiában olvasgatom hát tovább a hírügynökség szövegeit. Csak akkor vigyorodom el, amikor egy MDF-hírre találok, melyben kifejtik, hogy ha nem lett volna a Medgyessy-féle száznapos program, akkor most nem lenne szükség megszorításokra. Nos, ebben valószínűleg mélységesen igazuk van. Mindjárt jobban érzem magam, amikor feltehetem a maliciózus kérdést: vajh ki kezdeményezett volna akkoriban népszavazást, és ki voksolt volna az egészségügyi dolgozók és pedagógusok ötvenszázalékos béremelése, a nyugdíjemelések vagy más osztogatások ellen?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Higgyenek a lánynak!

"Érdemes megemlíteni, hogy Kurai András nemcsak most viselkedett „szerepéhez" képest… Tovább olvasom