Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Hőségriadó

"Az vesse rám az első követ, aki elmúlt években hőségriadóval kelt és feküdt, de én bizony még csak most szokom ezt a fogalmat. Például még azt sem tudom pontosan, hogy az első és a másodfokú hőséget hány Celsius-fok választja el egymástól, nem is beszélve a harmadfokú riadóról."
Az vesse rám az első követ, aki elmúlt években hőségriadóval kelt és feküdt, de én bizony még csak most szokom ezt a fogalmat. Például még azt sem tudom pontosan, hogy az első és a másodfokú hőséget hány Celsius-fok választja el egymástól, nem is beszélve a harmadfokú riadóról. De gyanítom: ezen a héten nem is a hőség elméleti kérdéseivel, sokkal inkább azon aprócska gyakorlati problémával leszünk elfoglalva: hogyan éljük túl minél kevesebb szenvedéssel azt a kánikulát, ami nagy, kövér testével ráfekszik erre a kicsinyke országra.

Mondhatnám: nézzük az ügy kellemesebb oldalát. Például azt: íme, csak találtatik olyan ügy, amely pártállástól, politikai szimpátiától függetlenül egységbe forrasztja, az izzadók nagy családjába sorolja be a magyart. Eljön most egy hét, amikor eszünkbe sem jut, mennyit nőtt az államadósságunk, hogyan alakul a BUX-index, az meg különösen nem: mekkora terhet ró majd családi gazdaságunkra az elkövetkező fűtésszezon. Agyunk sem azért forr fel, mert újabb közbotrány kavarja a levegőt, vagyis a hőség nagy békessége telepszik ránk, akár örülhetnénk is.

Ám az ügy korántsem ennyire egyszerű, hiszen hőguta kerülget majd minket, éppen ezért próbáljuk meg jól lehűteni, vagyis működőképes állapotban tartani józan eszünket. Tanácsaim között elsőként említeném a türelmet, amit most különösen nem szabad elveszítenünk. Amikor közlekedési dugóba keveredünk, olvad autónk alatt az aszfalt, ne feledjük el: a velünk szemben kocsikázó éppen úgy átkozza a hőséggel lelakatolt világot, mint tesszük mi magunk. Neki is nagyon fáj az élet, ő sem szeret saját izzadtságában fürdeni. Tehát ha hibázik, nem biztos, hogy azonnal öklünket kell ráznunk, elégedjünk meg egy elnéző, megbocsátó mosollyal.

Bőséges folyadékfogyasztásról is szólnék, mert ezt emlegetik kánikula esetén az orvosok is. Csak azt kell belátnunk – legyenek bármennyire is csábítóak a hőhétre eső sörfesztiválok – nem emberiség elleni vétek, ha eme folyadékot víz formájában (is) vételezzük testünkbe. Ami pedig a jó magyaros étkezést illeti: ha néhány napra lemondunk a körmös pacalról, meg a töltött káposztáról, még nem szakad ránk az ég. Talán még abból a súlyfeleslegből is lehántunk magunkról néhány kilót, ami annyira magyarossá teszi az uszodák medencéje mellett lángost arcába tömködő polgárt.

Hogy aztán mindez mennyit segít rajtunk hármas fokozatú hőségriadó esetén, megmondani nem tudom. Egy biztos: a hőségre mindent ráfoghatunk, csak azt nem: először látogat el hozzánk. Na, nehogy már éppen most birkózzon le minket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kastélysorsok

"A kastélyok köszönik, jól vannak. Mármint a szomszédos Ausztriában, Csehországban vagy… Tovább olvasom