Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Hosszú ősz

JEGYZET - "Egymillió devizahiteles becsapásáról beszélt Orbán Viktor, és ebből néhány százezer bizony „a mi bankunkra" is jut."
Nem szívesen lennék Csányi Sándor, az OTP első emberének helyében, miután pénteken egymillió devizahiteles becsapásáról beszélt Orbán Viktor, és ebből néhány százezer bizony „a mi bankunkra" is jut.
Legutóbb akkor nem szerettem volna az elnök-vezérigazgató helyében lenni, amikor bankja úgymond eltőzsdézte a magán-nyugdíjpénztári tagok megtakarításait. Akkor megkérdezték tőle, igaz-e az állítás, amit az időközben Fidesz-szóvivővé lett nyugdíjvédelmi felelős, Selmeczi Gabriella fogalmazott meg. Erre persze nem volt jó válasz, nem is ő nyilatkozott, hanem néhány szinttel lejjebb egy illetékes.

Szerintem már fogalmazódik a következő kérdés a kormányfővel különben közismerten jó kapcsolatot ápoló Csányi Sándorhoz, nevezetesen: becsapta-e az OTP a több százezer devizahitelest? Mert a profitéhes osztrák érdekeltségű bankok esetleg megtették, az a kapitalizmusban könnyen előfordul, de hogy a magyar bank a magyar embert...

Van még egy ismert személyiség, akinek nem lennék a helyében, de neki csak ma vagy holnap uzsonnaidőig. Schmitt Pál köztársasági elnöknek ugyanis eddig kellene aláírnia az egyösszegű végtörlesztésről szóló – erőltetett tempóban elfogadott, vitákat és tőzsdei mélyrepülést kiváltó – törvényt. Ha nem tenné, az első alkalom lenne, hogy fékez, és szembehelyezkedik a parlamenti döntéssel. Az elnök úrnak tehát van választása, csak jó választása nincs.

Ha aláírja, akkor nem történt semmi, megtette ezt már néhány vitatott törvénnyel, amiről később kiderülhet, hogy egy-egy pontja mégsem Unió-kompatibilis, vagy éppen alkotmánysértő. Persze csak jóval később, mert sem az EU, sem a Tisztelt Taláros Testület nem kapkod, az utóbbi például még mindig nem ért rá foglalkozni a magán-nyugdíjpénztári történésekkel – talán mert kevés embert érint.

Az államfői vétó a meglepőbb változat, de csak ameddig nem tesszük hozzá azt a feltételezést, miszerint a miniszterelnök szűkebb környezete a napokban olyan nyomatékos tanácsot kapott a piacról, hogy szerencsésebb lenne, ha a kormány – legalább átmenetileg – kifarolna a végtörlesztési ügy mögül, és az államfő nem írná alá a törvényt. Ezzel időt nyerne az ország, a bankrendszer és az adós.

– Erre varrjál gombot! – mondják az ilyen helyzetre felénk, s bizony fel van adva a lecke a köztársasági elnök úrnak. Persze rajta kívül sok embernek nem lennék szívesen a helyében: a devizahitelesek alsó 80–85 százalékának, akiknek a végtörlesztés lehetősége miatt gyengülő nemzeti valuta is növelheti a terheit, és persze a forintadósokéban sem, hiszen ha veszít az ország a hitelességéből, akkor muszáj lesz kamatot emelni.
Ha jól számolom, ez így már az ország nagyobbik fele – szóval hosszú őszünk lesz.

Olvasóink írták

  • 3. blatth 2011. szeptember 26. 18:18
    „A jegyzetíró szerint úgy tűnik az lenne a legjobb megoldás, ha maradna minden változtatás nélkül. Szárnyalna a tőzsde, gazdagodnának a bankok, a tőkések (és főként a külföldiek). A devizahitelesek pedig fulladjanak meg. Senki nem felelne semmiért, amiért ide jutottunk, az Alkotmány Bíróság hagyja meg a több tíz- vagy százmilliós végkielégítseket, stb. Én úgy gondolom, valamit mindenképp tenni kell.”
  • 2. unknown 2011. szeptember 26. 15:18
    „Legalább oly kapásból, utána nézés nélkül mondok most véleményt a jegyzet tartalmával kapcsolatban, mint kiérzem azt a jegyzetíró munkájából. Mondom, hasonló utánnézés nélkül. Mert szerintem - ezt én állítom - az OTP nem tőzsdézte el a nyugdíj-magánpéztári tagok megtakarításait, hanem még részesedést is fizetett az államnak átadott tőkéjük után a tőle kilépett tagoknak. Kettő. A végtörlesztés és Rogán-Schmitt esete a törvénnyel. Rogán beismerte, hogy abban megfeledkeztek egy utolsóként benyújtott módosító javaslat okozta átvezetésről. De semmi gond, ugyanis azt egy ma tárgyalt másik, ahhoz a törvényhez amúgy is kapcsolódó törvényben módosítják. Megtehetik, mert az a hibás törvény így is későbbi időpontban lép hatályba, ergo azt már ezzel a módosítással lehet kezelni. Ezért senki nem jár rosszabbul, aki - ha minden marad - rosszabbul járt volna. Egyébként tegnap, tegnapelőtt este nyilatkozott az az osztrák főpénzügyi volt főember, aki 2009-ben Ausztriában betiltatta (!!!) az ottani érintett bankok ilyen ~ galád ~ csalárd gyakorlatát...”
  • 1. bkozma 2011. szeptember 26. 11:23
    „Egyre többen vannak, egyre kellemetlenebb helyzetben a Vezénylő Tábornok környékén. Van akit zavar, van akit nem; a papagájkommandó továbbra is szemrebbenés nélkül mondja el naponta 200-szor, hogy ez nem megszorítás, meg naponta vannak nemzetmentések, szóval működik a propaganda. Egy darabig még biztosan el lehet ezt adni, aztán a magyarázkodás egyre groteszkebb lesz, a kommunikáció meg lassan a Monty Python szkeccsekre kezd hasonlítani, csak az egész valahogy nem is olyan vicces...Ha már a Tábornok besorozott bakájának (Kerényi szíves közlése), vállalni kell annak az ódiumát is, hogy a balhét az altisztek viszik el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalóka reménysugár

"Jót tenni nem csak úgy lehet, hogy pénzt ad az ember." Tovább olvasom