Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Hozam? Viszem!

JEGYZET - "Augusztus végére halasztották a szabadságukat, hogy a nyaralás költségeit a reálhozamból fizethessék ki."
Az internetről loptam ezt a „Hozam? Viszem!" blikkfangot: sokan használják, amiből azt érzékeltem, az emberek alig várják már, hogy a zsebükben legyen a pénz. Hallottam, sokan augusztus végére halasztották a szabadságukat, hogy a nyaralás költségeit a reálhozamból fizethessék ki. Megint mások a lakásukat akarják kifestetni egy már hűvösebbnek ígérkező szeptemberi héten.

Az emberek ugyanis reménykednek. Abban bíznak, hogy jelentősebb összeg üti a markukat, miután azt olvassák az újságban, hogy átlagosan 60–80, akár 100 ezer forint is lehet az egyes pénztárakban a kifizetés. Olyan érzésem van, mint amikor arról olvasok, hogy Szegeden az átlagfizetés 169 ezer forint bruttóban, miközben alkalmazotti munkakörben dolgozó, átlagosnak tekinthető ismerőseim többsége ezen összeg alatt keres.

Vagyis az átlagosnak mondott 60–100 ezer forintok elosztása is úgy néz majd ki, hogy nagyon sok embernek nulla forint lesz a hozama, míg lesznek, akinek esetleg 500 ezer forintot is utalnak. Mi ennek az oka? Az, hogy a magánnyugdíj-pénztári törvény 2 évig engedélyezett úgynevezett egyéni befizetéseket: a munkáltató is utalhatott egy-egy nagyobb összeget a dolgozó számlájára. Ezeket az összegeket pedig – amelyeknek semmi közük sincs a reálhozamhoz – most 100 százalékon adja vissza a pénztár.

Csalódottak lesznek azok az emberek is, akik egyik pénztárból a másikba léptek át, mert mondjuk elégedetlenek voltak a korábbi pénzintézetükkel. Amennyiben veszteséggel léptek át, akkor ma még nem számíthatnak reálhozamra. A magánnyugdíj-pénztári rendszer ugyanis úgy lett kitalálva, hogy hosszú távon hozzon hasznot a befektetés. A befizetések nem az elején kamatoztak volna rendesebben, hanem évtizedek múlva. „Ez pont olyan, mint a maratoni futás – mondta pénzügyi szakértő ismerősöm –, amit lefújtak a felénél, holott a versenyzők a végén akartak ráhúzni. Leintették a mezőnyt, és megnézték, ki meddig jutott el."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mugli varázsló

"Rowling olvasóvá nevelte a komputernemzedéket." Tovább olvasom